Istenes Zoltán

Születési dátum:
1970.06.05.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
  • villamos üzemmérnök - Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola, Budapest - 1991.
  • informatikus - Nantes-i Egyetem, Franciaország - 1991. (a Kandó Főiskolával párhuzamosan)
  • Tudományos fokozat:
    PhD - 1997. - Nantes-i Egyetemen, Franciaország

    Szakmai pályafutását a Nantes-i Egyetem kutatóintézetében kezdte; majd 1998-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán (ELTE IK) dolgozik, jelenleg docensként.
    Az ELTE IK-n volt a Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék vezetője; valamint számos tantárgy, köztük a Számítógépek felépítése, a Formális módszerek, illetve az Intelligens mobil robotok kidolgozója és felelőse. Gyakran tart Erasmus és CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) vendégelőadásokat különböző európai egyetemeken, valamint részt vesz országos és nemzetközi robotversenyek szervezésében, lebonyolításában.

    2009 óta aktívan részt vesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT Digital) projektjeiben, ahol a budapesti Doktori Iskola vezetője és az Autonóm rendszerek mesterszak akadémiai szakmai felelőse. Emellett az Intelligens terepi robotrendszerek Erasmus Mundus közös mesterprogram szakmai koordinátora. Számos nemzetközi és hazai kutatási projektet vezetett, illetve résztvevője (TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program); európai uniós Horizon).

    Tudományos publikációi az MI (mesterséges intelligencia), az IoT (Internet of Things) , az AGV (Automated Guided Vehicle – önjáró gépjárművek), az UAV (Unmanned Aerial Vehicle – pilóta nélküli repülők) és terepi robotika témakörökben születtek.

    Több szakmai és tudományos társaságnak tagja; a Neumann János Számítástudományi Társaság (NJSZT) Robotika Szakosztályának 2008 és 2020 között alapító elnöke is volt. 2011-ben Neumann-díjat kapott.

    És ami még fontos
    • Két gyermek édesapja. (2024-es közlés)
    • Világjáró, motorozik, okleveles nyílt vízi búvár.

    Létrehozva: 2024.06.22. 20:46
    Utolsó módosítás: 2024.06.25. 17:31