IxDoki

Több generációs komplex egészségügyi alapellátási informatikai rendszer

A rendszer teljes neve:

Ixdoki (micDoki,IxDOKI,visualIxdoki,Ixnet) - Komplex Egészségügyi Alapellátási Informatikai Rendszer

Alkalmazás területe:
Egészségügyi alkalmazások
Fejlesztő intézmény(ek):
Fejlesztés/kibocsátás/követés ideje:
     

1990-től folyamatosan

Fejlesztő személy(ek):

Géczi Gabriella (Infomix ügyvezető)

Pozsonyi András

Soós András

Vécsei Tibor

Felhasználó intézmény(ek):

Egészségügyi szolgáltatók (alapellátási háziorvosok, üzemorvosok, fogorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, laborok, kórházak)

A rendszer leírása

A rendszer célja az alapellátási tevékenység teljeskörű lefedése. Kommunikáció biztosítása a egészségügyi ágazat valamennyi szereplője felé a szakmai protokollok támogatása.
A rendszerr több generációs változata az alapellátásban dolgozó háziorvosok, gyerekorvosok, nővérek, védőnők, üzemorvosok, ügyeletek, szociális gondozók számára készült. Alkalmas egy praxis, több praxis vagy praxisközösségek kiszolgálására, akár önálló rendszerként, akár társ-rendszerként egy komplex rendszeren belül.
Betegnyilvántartás, prevenció támogatása, gondozási-, ápolási-, szakmai protokollok beépítése, kötelező adatszolgáltatások, gyógyszer és gyógyászati segédeszközök nyilvántartása és információs rendszere. Táppénznyilvántartás, vényfelírás, EESZT integráció, beutalás, kötelező oltások, éves statisztikák, kimutatások, trendek készítése.

Technikai jellemzői
Szervezési környezet

Már a kezdeti verziók lehetővé tették:
– a hálózatos működést,
– orvosi eszközök illesztését,
– több nyomtatós működtetést;
később mobil praxis lehetőséget is.

Használat

Kórházi Informatikai Rendszer - 8 kórházban; Járóbeteg-szakrendelői Rendszerek (magánrendelők és állami finanszírozású szakrendelők, laborok részére) - több mint 250 rendelőben; Alapellátási Rendszer (háziorvosok, házi gyerekorvosok, védőnők, alapellátási ügyeletek, üzemorvosok, fogorvosok, szociális gondozók részére) - több mint 3800 felhasználónál.
Ezt az informatikai rendszert az alapellátók több mint 50%-a használta mindennapjai során. (Népszerűségét a fejlesztésbe bevont nagy számú szakmai partner bevonásának köszönhette, akik támogatása biztosította a folyamatos szakmai megújulását.)
A rendszer kiemelkedő szerepet játszott az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bevezetésében.

Történeti érdekeségek
  • Magánvállalkozóként elsőként léptek az egészségügyi piac területére. Egyedüli piaci szereplők voltak, akik minden ellátási szinten, szektor-semlegesen biztosítottak beteg-orientált szoftver-csomagot az egészségügy számára. Az alapellátásban több mint 50%-os részesedéssel lettek piacvezetők. Az első generáció (DOS-os változatban) a Magyarországon elsők között megalakult magánvállakozás, a Microsystem keretei között született meg (micDOKI néven); majd a fejlesztés 1990-től a kizárólag egészségügyi szoftverek létrehozására specializálódott Infomix Kft.-ben folytatódott napjainkig.
  • A kezdeti fejlesztésben 4-en vettek részt (Géczi Gabriella, Pozsonyi András, Sós András, Vécsei Tibor); az évek során a fejlesztésbe bevont informatikai szakemberek száma folyamatosan emelkedett a továbbfejlesztésnek, illetve az újabb rendszerek piacra való bevezetésének biztosítása érdekében.
  • Átalakulás: 2019 novemberében a Hungaropharma Zrt. megvásárolta az Infomix Kft. 100%-os tulajdonrészét.
Források
  • www.infomix.hu
Adatközlő

Géczi Gabriella (2024. máj.)


Létrehozva: 2024.05.16. 12:00
Utolsó módosítás: 2024.06.01. 14:12