Esztergár Zsolt

Születési dátum:
1935.
Születési hely:
Pécs
Halálozási dátum:
2023.
Végzettség, szakképesítés:
  • zenetanár - Pécsi Pedagógiai Főiskola - 1958.

  • A Főiskola elvégzése után a Pécsi Filharmonikusoknál és a Pécsi Nemzeti Színház zenekarában volt oboista. Az 1960-as évek elejétől a Budapesti Operettszínház zenekarához került.

    Erősen érdeklődött az akkor újnak számító számítástechnika iránt. Családi régi ismerőse, Csébfalvi Károly, a NIM Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézet (IGÜSZI) Számítóközpontjának vezetője ajánlotta számára Lőcs Gyula Algol 60 könyvét. Ezt megtanulta, majd jelentkezett a Számítóközpontban, ahová Álló Géza külső munkatársként bejárást engedélyezett számára. Zenekari munkája mellett egyre több időt töltött a Számítóközpontban. Álló Géza először bevezette a lyukszalag bemenettel rendelkező Graphomat rajzoló gép kezelésének rejtelmeibe, miközben az Elliott 803 számítógép programozásával is megismerkedett. E tudását ötvözte zenei tudásával, és készített a Graphomatra egy kottaíró programot. Ez időben Havass Miklós bevonta az MTA Zenetudományi Intézete számára végzett népzene kutatási programba is.

    1968-tól programozóként helyezkedett el a Magyar Vegyipari Egyesülés Mérnöki Irodája (MAVEMI) akkoriban megalakuló Számítóközpontjában, ahol Pompéry Béla főosztályára került. Hamarosan a számítógépek nemnumerikus alkalmazásainak úttörője lett. A GIER gép gépikódját megismerve – és a gép autokódját, a GIER ALGOL-t hamar elsajátítva – a főképp közgazdász és vegyész munkatársaknak segített programjaikat tesztelni. Közben folyamatosan tartotta a kapcsolatot és bedolgozott a NIM IGÜSZI által végzett alapszoftver-fejlesztési munkákba: az EMG 830 szoftverfejlesztésében a lebegőpontos aritmetika kidolgozásában, programozásában vett részt.

    1973-ban Havass Miklós hívására az Információ Feldolgozási Laboratóriumba (Infelor) került, ahol a VIDEOTON gépek szoftverfejlesztésében vett részt. Érdeklődése egyre inkább a számítógépek adatfeldolgozási felhasználása irányába terelődött. Amikor az on-line rendszerek és az adatfeldolgozás összekapcsolásának igényével beindult a DOMUS bútoráruház on-line kereskedelmi rendszerének fejlesztése R-10 számítógépre, a projekt egyik résztémáját vezette. E munka általánosításaként került kidolgozásra később a MADAM multiprocesszoros on-line file kezelő rendszer.

    Később Siklaky Istvánnal és Adámy Lászlóval együtt fejlesztette ki az egyik első magyar adatfeldolgozási programcsomag, az MM-rendszer (Management Modul Rendszer) különböző számítógépes változatait.

    Az Infelor utódintézetei – Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (Számki), majd Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk) – voltak a következő munkahelyei, ahol főleg kis- és személyi számítógépes alkalmazás-fejlesztésekben vett részt, támogatva a Számalk számítógép-kereskedelmi tevékenységét is.

    1994-től programfejlesztő volt az Eurotronik Zrt.-ben, ahol programozás-technikai és adatbázis építési módszerekkel foglalkozott.

    És ami még fontos
    • 1958-1968 között különböző zenekarok oboistája volt, majd részben egészségügyi okok miatt, részben a számítástechnika iránti egyre erősödő érdeklődése miatt váltott szakmát (autodidakta módon képezve magát).
    • Az Infelorban együtt dolgozott az Operett zenekar másik „renegát” tagjával, a programozóvá avanzsált Kisdi Gáborral. Kettőjük példája is illusztrálja, hogy az úttörő időkben hogyan és honnan verbuválódtak a számítástechnikusok.

    Létrehozva: 2020.04.30. 20:42
    Utolsó módosítás: 2024.04.18. 13:34