ADATTÁR

Az Adattárról

Az Informatikatörténeti Adattár (ITA) a hazai informatika történetében említésre méltó adatok és dokumentumok folyamatosan bővülő digitális gyűjteménye. A szerkesztőséget az a cél vezérli, hogy megőrizze a még élő szakmabeliek halványuló visszaemlékezéseit, valamint a korra jellemző események és számítástechnikai eszközök leírását. Az Adattár építése – a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság keretei között – 2013 óta folyik.

A gyűjtő és feldolgozó munka során informatikaként értelmezzük a számítástudomány, a számítástechnika és a távközlés szakterületeit, beleértve a különféle hardver és szoftver termékeket, illetve alkalmazási rendszereket, (országos) adatbázisokat, valamint az elektronikus rendszerek szervezési eszközeit.

Kiemelt gyűjtési területeink:

A fentieken kívül az NJSZT létrejöttének 50. évfordulója alkalmából elkészítettünk egy összeállítást a Társaság történetének legfontosabb adatairól, ami az NJSZT honlapjának Örökség rovatából érhető el: https://njszt.hu/hu/orokseg/njszt50. Folyamatban van az összeállítás integrálása az NJSZT honlapjával.
Közvetlenül megtekinthető az itf.njszt.hu/az-njszt-50-eves címen.

A szerkesztőség ugyan törekszik a teljességre, de tudja, hogy látóköre és kapacitása korlátozott. Az adatok gyűjtéséhez, az állomány teljesebbé, jobbá tételéhez, kérjük a kedves olvasó segítségét is. Mindenkit örömmel fogadunk, ha csatlakozik önkéntes csapatunkhoz, vagy ha visszajelzésével,  Üzenetküldéssel segíti a munkánkat.


Létrehozva:2016.07.29. 10:40