Kiss István

Születési dátum:
1938.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1963.
 • gazdasági mérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1966.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1969 - Budapesti Műszaki Egyetem

  Egyetemi tanulmányainak megkezdése előtt az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Elektronikai Főosztályon dolgozik, ahol elektrotechnikusként részt vesz a többcsatornás analizátorok (a TPA ősének) gyártásában.

  1963-ban a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Ipari Üzemgazdaságtan tanszékére hívják, ahol Kindler József mentorálása mellett rendszerelmélettel foglalkozik. A tanszéken 1964-ben elsők között (vagy elsőként) írja le műegyetemi jegyzetben – annak ügyvitelgépesítéssel foglalkozó fejezetében – a számítógép működését. Később kidolgozza és tanítja a rendszertechnika tárgyat.

  1973-ban felhívást kap az MTA KFKI-ban a Tudományos Titkárság megszervezésére és vezetésére. 1973-ban részt vesz az előző évben megalakult Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA, Laxenburg, Austria) programalkotó munkáiban, majd több alkalommal hosszabb-rövidebb időt tölt az Intézetben.

  1978-tól az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) Rendszerelemzési Iroda (REI) igazgatójaként (a technikai részletekben Bakonyi Péterrel egyeztetve) koordinálja a nyilvános nemzetközi számítógépes hálózatokhoz történő magyar csatlakozás munkáit és a hálózat használatának belügyminisztériumi engedélyeztetését, 1979-re kidolgozva a Nemzetközi Hálózati Végállomás (NHV) használatának Ügyrendi Szabályzatát is (l. alább).

  Az alaptantervben ma már digitális kompetenciaként nevesített számítástecnikai alapokat a Technika tantárgy vezette be először az iskolákba, amely munkát 1975-ben az MTA Köznevelési Bizottságában koordinálja. A szakmakultúra terjesztését az OMFB REI keretei között is folytatja, például 1986-ban koordinálja az Információtechnológia – Információkultúra néven futó munkákat.

  Részt vesz az NJSZT megalapításában, majd megszervezi a Társaság Rendszerelméleti Szakosztályát, amely már 1970-ben megrendezi első rendszerelméleti ankétját. A szakosztály igen aktív; a hetvenes években három rendszerelméleti konferenciát szervez Sopronban. Később Budapestre hozza az International Society for the Systems Sciences (ISSS) éves konferenciáját, amelyet – már az ISSS European Business Office igazgatójaként – a Budapesti Kongresszusi Központban rendez.


  Létrehozva: 2018.11.26. 18:05
  Utolsó módosítás: 2020.01.27. 22:33