Kiss István

Születési dátum:
1938.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1963.
 • gazdasági mérnök - BME - 1966.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1969 - Budapesti Műszaki Egyetem

  Egyetemi tanulmányainak megkezdése előtt az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Elektronikai Főosztályon dolgozott, ahol elektrotechnikusként részt vett a többcsatornás analizátorok (a TPA ősének) gyártásában.

  1963-ban a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Ipari Üzemgazdaságtan tanszékére hívták, ahol Kindler József mentorálása mellett rendszerelmélettel foglalkozott. A tanszéken 1964-ben elsők között (vagy elsőként) írta le műegyetemi jegyzetben – annak ügyvitelgépesítéssel foglalkozó fejezetében – a számítógép működését. Később kidolgozta és tanította a rendszertechnika tárgyat.

  1973-ban felhívást kapott az MTA KFKI-ban a Tudományos Titkárság megszervezésére és vezetésére. 1973-ban részt vett az előző évben megalakult Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA, Laxenburg, Austria) programalkotó munkáiban, majd több alkalommal hosszabb-rövidebb időt töltött az Intézetben.

  1978-tól az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) Rendszerelemzési Iroda (REI) igazgatójaként (a technikai részletekben Bakonyi Péterrel egyeztetve) koordinálta a nyilvános nemzetközi számítógépes hálózatokhoz történő magyar csatlakozás munkáit és a hálózat használatának belügyminisztériumi engedélyeztetését– 1979-re kidolgozva a Nemzetközi Hálózati Végállomás (NHV) használatának Ügyrendi Szabályzatát is (l. alább).

  Az alaptantervben később digitális kompetenciaként nevesített számítástechnikai alapokat a Technika tantárgy vezette be először az iskolákba, amely munkát 1975-ben az MTA Köznevelési Bizottságában koordinálta. A szakmakultúra terjesztését az OMFB REI keretei között is folytatta, például 1986-ban koordinálta az Információtechnológia – Információkultúra néven futó munkákat.

  Részt vett az NJSZT megalapításában, majd megszervezte a Társaság Rendszerelméleti Szakosztályát, amely már 1970-ben megrendezte első rendszerelméleti ankétját. A szakosztály a hetvenes években három rendszerelméleti konferenciát szervezett Sopronban. Később Budapestre hozta az International Society for the Systems Sciences (ISSS) éves konferenciáját, amelyet – már az ISSS European Business Office igazgatójaként – a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett meg.


  Létrehozva: 2018.11.26. 18:05
  Utolsó módosítás: 2024.05.31. 12:00