Hivatkozási név: OMFB REI

OMFB Rendszerelemzési Iroda

Típus:
Hivatal
Alapítás időpontja:
1978
Címe:
Budapest, Szervita tér 3. (Korábban Martinelli tér 3.)
Alapítók:
 • OMFB - Minisztertanács MT. 3210/1978. sz. határozata alapján
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Kettős céllal alapították, egyrészt koordinálja a nemzetközi kapcsolatokat a laxenburgi Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézettel (IIASA) IIASA és a moszkvai Vezetéstudományi Intézettel (MNIIPU), egyben ellátva a kapcsolatokat felügyelő Magyar Alkalmazott Rendszerelemzési Bizottság (MAREB) titkársági feladatait, másrészt ösztönözze és művelje a rendszerelemzés módszereinek alkalmazását és fejlesztését.

  Felső vezetői
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai eszközpark

  A REI létrehozását követően 1978. októberében szerződést kötött az MTA SZTAKI-val egy TPA számítógép megvásárlására és annak Laxenburgba történő kihelyezésére. Ez a gép – a SZTAKI és az SZKI munkatársak fejlesztéseivel kiegészítve – képezte az első kelet-nyugati számítógépes hálózati kapcsolatok csomópontját, azaz ez lett az ún. IIASA gateway

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Átalakulások

  A kormány 1988. évi racionalizálási programja szüntette meg a REI-t. A nemzetközi koordinálási feladatok az MTA-hoz kerültek, a szakmai vonalat – Vámos Tibor javaslatára és Dömölki Bálint támogatásával – a Döntés- és Rendszerelemző Kft. (DASY) vitte tovább.

  Érdekességek

  A REI emellett foglalkozott a számítástechnikai kultúra fejlesztésével is, amelyről az 1986. februárjában megjelent, Információtechnológia – információkultúra című OMFB REI elemző tanulmányban adott áttekintést. A tanulmány elkészítésében Kiss István koordinálása mellett Pesti Lajostól vagy Bakonyi Pétertől, Németh Lóránt, vagy Szecskő Tamáson keresztül Tamás Pálig számos további korabeli szakértő működött közre.
  Az OMFB REI-SKV kiadásában jelent meg A rendszerelemzés kézikönyve, amely a IIASA kézikönyvének magyar fordítása volt.


  Létrehozva: 2022.06.05. 11:01
  Utolsó módosítás: 2024.05.16. 15:14