SEGAMS Izotópdiagnosztikai programcsomag

Gamma-kamerával összekapcsolt minigépgépre fejlesztett orvosi képalkotó diagnosztikai szoftver, amely on-line interaktív módon biztosítja az orvos számára a  klinikai szcintigráfiai vizsgálatok során észlelt folyamat – ez a gammasugárzó izotóppal jelzett vegyület eloszlása az élő szervezetben – képi megjelenítését és kiértékelését.

Rövid név:

SEGAMS

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Képfeldolgozás

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1974-1978 - SEGAMS
1979-1980 - SEGAMS-80
1980-1987 - SUPER-SEGAMS
1987-1993 - MicroSEGAMS

Létrehozó intézmények:

SZTE (jogelőd SzOTE KIL, azaz Szegedi Orvostudományi Egyetem Kibernetikai Laboratórium)

Gamma (korábban GAMMA Művek)

Fejlesztő személyek:

Csernay László

Csirik János

Kuba Attila

Máté Örs

Billing Ádám (GAMMA Művek)

Hardver/Szoftver környezet

A SEGAMS a TPA 1001 számítógép továbbfejlesztett változatára (TPAi) készült, hagyományos gamma-kamerához kapcsolódott.  Az 1980-ban kibocsátott SUPER-SEGAMS már  SPECT (Single Proton Emission Computed Tomography) vizsgálatok eredményeinek feldolgozására is alkalmas volt, FORTRAN nyelven írt felhasználói programokkal együttműködött.

A MicroSEGAMS a SUPER-SEGAMS továbbfejlesztett  változata, amelyet Amiga számítógépre C nyelvben írtak át. Tartalmaz egy interpretert, amelynek segítségével az alkalmazás egyszerű utasításokkal programozható, egyéni igényekhez szabható. C nyelvben írt felhasználói programokkal is kiegészíthető.

Használat

Kórházak, szakrendelők izotópdiagnosztikai laboratóriumaiban széles körben elterjedt mind itthon, mind a KGST országokban, ahol 300-nál több eladás történt. Nyugat-Európába is exportálták.

Történeti érdekességek

A GAMMA Művek az 1968-as BNV-n mutatta be a Scintikart Numerik  elnevezésű, szcintigráfiai vizsgálatok elvégzésére kifejlesztett nukleáris orvosi műszerét. A gép a gammasugárzó izotóppal jelzett vegyület emberi szöveten belüli eloszlását mérte és mutatta ki – az akkori lehetőségeknek megfelelően karakteres nyomtatóval kirajzolt “képeken”. Ezek a Szegedi Tudományegyetem  SEGAMS projekt előzmények lapján láthatók. Az akkori SzOTE Izotópdiagnosztikai Laboratóriumának munkátarsai 1969-ben kezdtek el foglalkozni azzal a problémával, hogyan lehet az úttörő jellegű vizsgálati eredményeket egy számítógép segítségével olymódon bemutatni, hogy az a mindennapi orvoslásban a diagnózis felállításának könnyen és jól kiértékelhető alapja lehessen. Több éves fejlesztő munka után jutottak el a SEGAMS kibocsátásához és későbbi továbbfejlesztett változatainak sikeres működtetéséhez és nemzetközi forgalmazásához.

Források

 

 

 

 


Létrehozva: 2016.07.23. 11:58
Utolsó módosítás: 2021.03.03. 12:09