RECOGNITA optikai karakterfelismerő (OCR) program

Mindmáig az egyik, világméretekben is legsikeresebb magyar szoftver termék, a 80-as évek második felében az SZKI-ban kifejlesztett, majd 1989-től a termékre alapított Recognita Rt. által továbbfejlesztett és forgalmazott Recognita optikai karakterfelismerő program. A Recognita OCR technológiája, a nemzetközi összehasonlító tesztek szerint, mind a felismerési pontosság, mind a használat hatékonysága szempontjából egyike volt a világ legjobbjainak, ugyanakkor egyedülálló abban a tekintetben, hogy a világon a legtöbb nyelv karakterkészletét fel tudta ismerni. Ez az összes latin, görög és ciril betűs, pontosan 114 nyelvet jelenti. 1988-ban piacvezető lett Európában, 1996-ban 28 országban 140 ezer példánya működött.

Rövid név:

RECOGNITA

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Dokumentum-, szövegfeldolgozás

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1985-1987 fejlesztés
1987-1989 Recognita 1.0 - 1.3, Recognita Plus kibocsátás (SZKI)
1990-1996 Recognita Select, Recognita Standard, Recognita Plus (Recognita Rt.)
1997-1999 Recognita Plus, Recognita Form, Recognita Reader (forgalmazó a Recognita Rt.-t felvásárló amerikai Caere)

Létrehozó intézmények:
Hardver/Szoftver környezet

A Recognita első verziói IBM XT/AT, PS/2 és ezekkel kompatibilis személyi számítógépeken futottak. A szövegoldalak digitalizálására – kezdeti TV kamerával folytatott kisérletek után – egy Microtek szkennert használtak, később minden elterjedt szkenner típushoz illesztették. A fejlesztést Pascal nyelven végezték, majd a hatékonyság növelése érdekében átírták a programot assemblerre.

Használat

Irodai alkalmazásokhoz, dokumentumok feldolgozásához a 90-es évek elejéig önálló termékként forgalmazták – igen nagy sikerrel. A nagyobb piaci részesedés elérése szempontjából döntő fontosságú lépés volt, hogy 1994-ben a Recognita Rt. amerikai leányvállalata “OEM + upgrade” üzleti modellnek megfelelő partnerszerződést kötött amerikai és távol-keleti szkennergyártókkal, akik lényegében az európai piacot is lefedték (Hewlett Packard, Canon, Microtek, Mustek, Kye Genius, stb.). E modell szerint a Recognita alacsony darabár mellett licencjogot adott az „eredeti” szkennergyártónak, az OEM-nek (Original Equipment Manufacturer). A szkennergyártó e licencjog alapján minden készülék mellé letett egy Recognita OEM-verziót (Recognita Select, Recognita Standard), mely a csúcsmodell Recognita Plus csökkentett funkciójú, de használható változata volt; az igényesebb végfelhasználó viszont kedvező áron “upgrade” lehetőséget kapott a csúcsmodellre.

Történeti érdekességek

A fejlesztők 1991-ben megosztott Széchenyi díjban részesültek.

A 90-es évek során a termék továbbfejlesztett változatai egymás után háromszor is elnyerték az európai informatikai díjat, a „The European IT Prize”-t:

  • Recognita Form (1996): kitöltött formanyomtatványokat feldolgozó program,
  • Recognita Reader (1997): speciálisan vakok számára készült OCR-program,
  • Recognita Plus (1998): általános célú OCR-program.
Források

Létrehozva: 2017.09.11. 06:22
Utolsó módosítás: 2024.07.06. 14:57