CHINOIN Integrált Termelésirányítási Rendszer

A CHINOIN gyógyszergyár és az Infelor (később Számki, majd Számalk) együttműködésében fokozatosan kifejlesztett, több mint 15 éven át üzemeltetett, a gyár működésének legfontosabb területeit átfogó integrált rendszer.

Rövid név:

CHINOIN

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Pénzügyi-, gazdasági ügyvitel

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1969-1985

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Törcsvári Aurél

Csathó János

Homonnay Gábor

Hardver/Szoftver környezet

A rendszer fejlesztése és futtatása a Csepel Autógyár és az Országos Vezetőképző Központ ICL számítógépein történt, a feldolgozandó adatokat a CHINOIN-ban rögzítették lyukszalagra. Később átkerült az üzemeltetés a CHINOIN lengyel gyártmányú, ICL licenc alapján készült ODRA 1903 számítógépére, majd Siemens 4004 nagygépére.

A programokat Cobol nyelven fejlesztették ki, az ICL alkalmazási programcsomagjainak és segédprogramjainak felhasználásával.

Az adatokat mágnesszalagon tárolták, feldolgozásuk soros hozzáféréssel történt.

Használat

A CHINOIN rendszer 1968 őszén indult meg  készlet-elszámolási programokkal. Ezt követte az állóeszköz gazdálkodás, majd az egyedi fogyóeszköz  nyilvántartás, szállító- és  vevő-folyószámla nyilvántartás, és egyéb elszámolási alrendszerek. Ezekből kiindulva készültek el fokozatosan a gyártás minden részletére kiterjedő kalkulációs rendszerek, amelyekre több mint 200 elemző programmal előállított, 140 különféle gazdasági elemzés épült. Többségük nélkülözhetetlen része lett a termelési folyamatnak.

Források

A CHINOIN projektről Homonnay Gábor visszaemlékezéseiben olvashatunk  A SZÁMALK és elődei c. kiadványban.


Létrehozva: 2016.08.02. 12:28
Utolsó módosítás: 2018.02.26. 21:24