Velencei Jolán

Születési dátum:
1955.
Születési hely:
Dorog
Végzettség, szakképesítés:
 • programozó matematikus - ELTE - 1976.
 • humánmenedzser - Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem - 1998.
 • informatika tanár - ELTE - 2002.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2008 - BME

  1976-ban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatnál (SZÜV) kezdett programozó matematikusként dolgozni, majd a Volán Tröszt Elektronika rendszerfejlesztőjeként részt vett az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) TPA gépei használatának oktatásában. 1986-1992 között a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés programozási osztályvezetője volt, majd a Tata Consultancy Services (India) budapesti képviseletének számítástechnikai tanácsadójaként banki szoftverek tendereztetési folyamataiban vett részt.

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) üzleti mesterképzését (MBA) támogató platform egyik tervezője. Itt védte meg 2008-ban PhD értekezését, melyben az üzleti döntések átláthatóságát, szakértőrendszerrel való előkészítését vizsgálta. Oktatási és kutatási munkája alapján 2016-ban a Nyugat-magyarországi Egyetemen habilitált doktorrá nyilvánították. Habilitációs téziseiben a viselkedési közgazdaságtan, a gazdaságpszichológia és a mesterséges intelligencia legújabb eredményeire építve azt vizsgálta, hogy a digitalizált korban milyen új viselkedési minták alakulnak ki.

  2012-től egyetemi docens az Óbudai Egyetem (ÓE) Keleti Károly Gazdasági Karán; 2018-tól a Kar kutatási dékánhelyettese. 2016-tól a Kárpát-medencei online oktatási centrum (K-MOOC) kurzusainak fejlesztője és lektora. A fejlesztés során a kulcsfogalmak közötti kapcsolatok vizualizálásával segíti, hogy a fiatalabb és a praxist már megtapasztalt tanulók a saját tanulási útvonalaikat járhassák be. Az online kurzusaiban kevert tartalmakat állít elő, melyek több forrás kombinálásával készülnek, és új összefüggéseket láttatnak meg. Az ÓE Biztonságtudományi Doktori Iskola oktatója és témavezetője.
  Rendszeresen vesz részt nemzetközi konferenciákon. Hazai és külföldi egyetemeken vendégtanár.

  A Doctus (tudásbázisú) szakértő-keretrendszer egyik fejlesztője, melyet több hazai nagyvállalatnál (MOL, Matáv, Antenna Hungária) alkalmaztak döntések előkészítésére.

  Az ÓE Szenátusa „Az Óbudai Egyetem Díszérme” kitüntetésben részesítette 2020-ban.


  Létrehozva: 2019.01.03. 22:09
  Utolsó módosítás: 2020.11.09. 11:38