Doctus KBS – tudásalapú szakértő keretrendszer

A Doctus KBS egy olyan szakértő keretrendszer, melynek két komponense van: maga a keretrendszer és az adott alkalmazási területet leíró tudásbázis. Vagyis a Doctus KDS egy tudásalapú keretrendszer, amellyel a szakértő döntéshozók a saját tudásbázisukat elkészíthetik, és azt – a rendszer tudásbázisába betöltve – szakértő rendszerként futtathatják. A döntési alternatívákat a Doctusban eseteknek nevezzük, mely esetek értékelése a futtatás (a következtetés) során történik meg.

A Doctus KBS lehetővé teszi szabályalapú és esetalapú tudásbázisok építését, ezekhez rendre deduktív – szabályalapú – valamint induktív (és ehhez kapcsolódó reduktív) következtetést biztosítva.  A szabályok ellentmondásmentességét is vizsgálja.

Rövid név:

Doctus KBS

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Mesterséges intelligencia

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1995: Doctus 1.0 kibocsátás
1998: Doctus 2.0
1999: Doctus 3.0
1996-2022 karbantartás, verziókövetés

Létrehozó intézmények:

Doctus Tanácsadó és Oktató Bt.

Fejlesztő személyek:

Baracskai Zoltán (projektvezető)

Dörfler Viktor (rendszerszervező)

Tímár András (szoftverfejlesztő)

Velencei Jolán (rendszerszervező)

Hardver/Szoftver környezet

A Doctus minden verzióját Windows operációs rendszer alatt, C++ programnyelvben fejlesztették. Használata ugyancsak Windows platformot igényel. Egy telepítő file indításával futtatható.

A rendszer 1995 és 1998 közti továbbfejlesztései funkcióbővítésre irányultak. Az 1999-ben kibocsátott Doctus 3.0 viszont korszerűbb felhasználási felületet, kapcsolódási lehetőségeket és felhasználói támogatást kínált: a Doctus 3.0 input oldalon adatbázisokhoz kapcsolható, az output oldal pedig már web felületen is működhet. A Doctus 3.0 dokumentációjának három változata van: súgófájlként a Doctus KBS része szolgál, míg online dokumentációként elérhető volt a Doctus weboldalakról és letölthető volt nyomtatható kézikönyv formájában is. A dokumentáció két fő része: útmutató (Doctus Guide) és kézikönyv (Doctus References).

A Doctus KBS ingyen letölthető volt a Doctus weboldalakról. Az indításkor három üzemmód közül lehetett választani.  A «Demo» üzemmód csak 7 tulajdonságot és 14 esetet képes kezelni, de működnek benne a következtetések. A «Collector» üzemmódban tetszőleges számú tulajdonságot és esetet használhatunk, de a következtetések ki vannak kapcsolva. Az «Authorize» egy párbeszédablakot nyit meg, ahol beírhatjuk a licenc megvásárlásakor kapott azonosító-kulcsot.

Használat

1996-2018 között százötven üzleti szakértőrendszer készült a Doctus KBS felhasználásával; hazai és külföldi vállalatok döntéshozóival együttműködve épültek fel a tudásbázisok.  A rendszer felhasználói és vevői főként nagyvállalatok döntéshozói voltak, vagyis olyan tapasztalt vezetők vagy szakértők egy adott területen, akik már több komplex döntést meghoztak.

Az alkalmazási területek négy csoportba sorolhatók:

  • beruházás (olajfinomításhoz szükséges berendezés kiválasztása, városi közlekedés),
  • termékfejlesztés (szoftver, autógyártás, innovatív ötletek finanszírozása),
  • emberek kiválasztása (elbocsátás, felvétel, karrier) és
  • üzemeltetési hely kiválasztása (TV műsorterjesztő állomás, benzinkút, atomerőmű, olajkút).

Az egyetemi oktatásban több hazai és külföldi egyetemen a Doctus KBS része a tananyagnak; kutatási célból a hallgatók a teljes verziót használhatják.

Történeti érdekességek

A Doctus 1.0 klasszikus szakértőrendszer alkalmazás volt. Abban különbözött a korabeli szabályalapú rendszerektől, hogy biztosította a szabályok közötti esetleges ellentmondások kiszűrését. A Doctus 2.0 a szabályalapú (deduktív) következtetést kibővítette az induktív következtetés mechanizmusával és egy olyan speciális algoritmussal, amely az induktív és a deduktív  következtetés mellé beépítette a redukciót is a Doctus-ba. Így egy egyszerű szakértőrendszerből egy komplex tudásbázisú keretrendszer jött létre, amely funkcióiban bővebb volt, mint a korabeli szakértő keretrendszerek.

A Doctus KBS szoftvertermék forgalmazására és továbbfejlesztésére Baracskai Zoltán és Velencei Jolán 1996-ban létrehozták a Doctus Tanácsadó és Oktató Bt.-t, amely feladatát 2022-ig folyamatosan ellátta.

Források

Publikációk (válogatás):

  • Velencei Jolán, Szeghegyi Ágnes (2018). Döntés, közlekedési eszköz beszállítójának kiválasztásáról: egy szakértőrendszer alkalmazhatósága. In: Péter Tamás (szerk.) IFFK 2018: XII. Innováció és fenntartható felszíni közlekedés, Budapest: Magyar Mérnökakadémia
  • Velencei Jolán, Arany Gabriella, Gasparics Orsolya (2016). Kisvállalati döntések támogatása a DoctuS tudásbázisú rendszerrel. pp. 459-472. In: Csiszárik-Kocsir Ágnes (szerk.) Vállalkozásfejlesztés a XXI. században VI. tanulmánykötet, Budapest: Óbudai Egyetem (pdf itt)
  • Baracskai Zoltán, Velencei Jolán, Dörfler Viktor, Szendrey Jaszmina (2014). The Tunnel of Doctus KBS: The Deeper You Get the Darker It Is. pp. 397-407. In: Darko, Tipuric; Marina, Mesin (szerk.) 2nd International OFEL Conference on Governance, Management and Entrepreneurship, Dubrovnik, Horvátország: CIRU – Governance Research and Development Centre (pdf itt)
  • Velencei Jolán, Szoboszlai Viktória, Baracskai Zoltán (2014). Smart Decisions: Doctus Chooses a CLO. MANAGERIAL CHALLENGES OF THE CONTEMPORARY SOCIETY 7(2) pp. 152-157.
  • Baracskai Zoltán, Dörfler Viktor, Velencei Jolán (2005). Reductive Reasoning. MONTENEGRIN JOURNAL OF ECONOMICS 1(1) pp. 59-66. http://www.mnje.com/sites/mnje.com/files/mje_2005_v01-n01-a11.pdf
  • Baracskai Zoltán, Ormos Mihály, Velencei Jolán (2000). Modellezhető esetek tudásbázisú szakértő módszerrel. pp. 225-227. In: Nagy, László (szerk.) Magyar Informatikusok II. Világtalálkozója. Budapest: Gábor Dénes Főiskola, LSI Informatikai Oktatóközpont https://itf.njszt.hu/rendezveny/magyar-informatikusok-vilagtalalkozoja-2

Létrehozva: 2020.09.06. 15:35
Utolsó módosítás: 2024.03.13. 13:18