Vajk István

Születési dátum:
1951.
Születési hely:
Érd
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1975.
 • mérnök-tanár - BME - 1975.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 2007

  11976-tól, több mint negyven éve teljes állású oktatója a BME Villamosmérnöki Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (AUT). Ez alatt az idő alatt a tanszék szinte minden tárgycsoportjának az oktatásában részt vett. Számos tárgy, tanterv, képzési struktúra kidolgozásában meghatározó szerepet játszott.

  1994-től 2016-ig (Csáki Frigyes és Tuschák Róbert professzorokat követően) a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője volt. Ezen időszak alatt a tradicionális tématerületek megőrzése mellett a tanszék az egyetem és – bátran mondhatjuk – az ország egyik domináns informatikai centrumává vált. Vezetésével a tanszéken nemzetközi mércével mérve is kiváló oktató/kutatórészlegek működtek az alkalmazott informatika, az irányításelmélet/technika, a teljesítményelektronika és a beágyazott irányítórendszerek területeken.
  1998-2001 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült.

  MTA doktora fokozatot 2007-ben szerezte; ez időtől a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi tanára. 2012 és 2016 között az MTA Műszaki Tudományok Osztály Automatizálási és Számítástechnikai Bizottság elnöke. Vezetésével működött a tanszékéhez kötődő MTA Irányítástechnikai Akadémiai Kutatócsoportja. Aktívan közreműködött a tudományos továbbképzésben. Vezetése alatt számos hallgató szerezte meg PhD fokozatát.

  Több száz tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője. Főbb kutatási területe az alkalmazott informatika, az irányításelmélet és a rendszeridentifikáció. Fontosabb ipari alkalmazásai a villamos energetika, a szilikátipar, valamint az energiaelosztó-hálózatok intelligens szekunder rendszerek területeken valósultak meg.

  1989-ben kiváló feltaláló kitüntetés arany fokozatával, 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A Magyar Mérnökakadémia tagja.


  Létrehozva: 2020.05.21. 19:46
  Utolsó módosítás: 2024.03.26. 20:44