Nyáryné Grófcsik Erika

Születési dátum:
1946.03.20.
Születési hely:
Újpest
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - MKKE - 1968.

 • Záróvizsgái után (1968-ban) találkozott először számítógéppel (a Csepel Autógyárban, ICL 1905 nagygép), aminek beüzemelésénél angol mérnököknek tolmácsolt. Innen indíttatva jelentkezett az Országos Vezetőképző Központ (OVK) Számítóközpontjába az újonnan beérkezett ICL 1905E géphez szoftverfejlesztő gyakornoknak. Részt vett angliai tanulmányutakon az OVK-t alapító Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jóvoltából (programozó-szervező tanfolyamok, adatbázis oktatás, egyetemi kurzusok, számítógépes könyvtári rendszerek tanulmányozása).

  1972-ben a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SzKI) Számítógép Laboratóriumába ment át, ahol első munkája az intézet könyvtári állományának számítógépes feldolgozása volt, majd az SzKI és a Siemens közt létrejött szoftver fejlesztési együttműködés keretében részt vett Münchenben a Siemens BS2000 operációs rendszer tesztelésében és kapcsolódó programozási munkákban. Ezután a Magyar Nemzeti Bibliográfia számítógépes rendszerének tervezése, létrehozása következett az Országos Széchenyi Könyvtárral (OSZK) együttműködésben (ezért 1978-ban kulturális miniszteri kitüntetésében részesült). A rendszer 14 éves üzemelése alatt annak felügyelete, a továbbfejlesztések megvalósítása továbbra is feladata maradt.
  1980-ban az SzKI – a müncheni Software Engineering Services (SES) céggel kötött szerződése alapján – megbízta a SoftOrg szoftver technológiai eszközcsalád első eleme: a követelmény specifikációt támogató SoftSpec rendszer kifejlesztésére szolgáló projekt vezetésével. A termék sikerének köszönhetően a nyolcvanas évek folyamán csapatával számos német nagyvállalatnál megfordult, installálta, oktatta, karbantartotta a terméket és annak használatára épülő projekteket vezetett.

  1992-ben négy munkatársával és a SES vezetőjével közös céget alapított (Softing Kft.), amelynek fő profilja a szoftver technológiai módszerek, segédeszközök fejlesztése volt német, svájci és osztrák cégek számára, de a megváltozott körülményeknek megfelelően a régi rendszerek számítógépes elemzése, dokumentálása (reverse engineering), újraszabása (reengineering), programok és adatbázisok új platformra történő átvitele (migráció) került a fókuszba. Nem lett hűtlen a könyvtárgépesítéshez sem, kollégáival elkészítette a Magyar Nemzeti Bibliográfia füzeteknek és a Hungarika kiadványoknak az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) web-felületén elérhető változatát.


  Létrehozva: 2023.11.23. 20:04
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 20:21