Jancsó Ferencné Lackner Györgyi

Születési dátum:
1936.12.18.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1959.
 • matematika szakos tanár - ELTE - 1959.

 • Az egyetem befejezése után 1959-1963 között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Számítástechnikai Laboratóriumában csoportvezetőként elsősorban operációkutatási feladatokkal foglalkozik. Az elsők között tanít a Számítástechnikai Oktatási Központban (Számok); a MINSZK2 programozása című számítástechnikai szakkönyv és jegyzet elkészítése is erre az időszakra esik.

  1963-1970 között a KSH Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalat (SZÜV) Műszaki alkalmazások számítógépes osztályát vezeti. Feladatai révén kerül kapcsolatba az Út-, Vasúttervező Vállalattal (UVATERV), ahol 1970-től osztályvezető, majd 1992-ig főosztályvezető.

  Az UVATERV-ben megszervezi és működteti a különböző mérnöki szakágak számítógépesítését. Az országban elsőként vezeti be, hogy a tervdokumentációk rajzi részét is géppel tudják készíteni a tervezők (CAD: Computer-aided Design). Ezt több külföldi munkánál is alkalmazza a Számítástechnikai Főosztály, amikor idegen nyelven és az adott szabványok szerint készíti el a tervdokumentációk rajzi részét. Amikor az embargós lehetőségek már megengedték, bevezeti az AUTOCAD, az ARC/INFO és a MICROSTATION alkalmazását.

  Az MTA támogatásával a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Úttanszék és az UVATERV már a számítástechnika hazai alkalmazása kezdetén (1964-ben) kutatócsoportot hoz létre, amelynek tagja. Itt a feladat az úttervezés gépesítésének vizsgálata és fokozatos bevezetése. A tervei alapján készített programrendszer oktatási célra egyszerűsített változatát akkor a BME- n is oktatják.

  Számos nemzetközi munkában is részt vesz, mind KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa) mind ENSZ vonalon. 1981-1991 között az ENSZ Transz-Európai Észak-Déli Autópálya (TEM) projektjében többször előad, magyarországi konferenciát szervez. Ez idő alatt az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) több szakértői csoportjának munkájában is részt vesz. Emellett 22 tervező vállalat közös számítástechnikai projektjét vezeti, amelyet az OMFB mellett több minisztérium is támogat.

  1991-ben egyik alapítóként létrehozza a HÉTPONT Kft.-t, melynek 1992-től ügyvezető igazgatójaként működik. Az információtechnológiai rendszerek (ITS) útügyi alkalmazása a fő fejlesztési terület. 1995-ben megtervezi és fokozatosan felépítik az első számítástechnikai UTINFORM rendszert. 2000-től a közlekedési infrastruktúrában a számítástechnika EU konform alkalmazásának előkészítésén dolgozik, 2004-től számos EU által támogatott projektben vesz részt.

  1992-től 14 évig az Országos Térinformatikai Konferencia Szervezőbizottság tagja. Szakmai társaságok, amelyekben tagként vett részt: Bolyai János Matematikai Társaság, NJSZT, Magyar Út és Vasútügyi Társaság (MAUT), ITS Hungary Egyesület, Magyar Térinformatikai Társaság.

  Szakmai munkásságát az NJSZT 1991-ben Kalmár-díjjal, 2016-ben Életmű-díjjal ismerte el.

  És ami még fontos
  • Férje tanár; két gyermekük és négy unokájuk van (2019-es közlés).

  Létrehozva: 2019.02.04. 21:28
  Utolsó módosítás: 2020.01.26. 20:30