SÁMÁN Adatbázis kezelő rendszer

A rendszer a CODASYL Database Task Group tanulmánya alapján készült, ami összefoglalta az általános célú adatbázis kezelő rendszerek felépítésének alapvető szempontjait. Elsődleges célja a Számok adatbázis tervezést és használatot oktató tevékenységének támogatása volt, de nagyobb alkalmazási rendszerekbe is beépítették.

Rövid név:

SÁMÁN

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Adatkezelés

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1972-1984

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Meskó Andor

Koós-Hutás Mária

Sebők Ferenc

Legeza István

Hardver/Szoftver környezet

A rendszert a Számok nagyszámítógépén – IBM 360/40 – fejlesztették és futtatták. A programok IBM Assembler nyelvben, IBM DOS operációs rendszerben készültek. A fejlesztők visszaemlékezése szerint a rendszer magját képező, az adatokat kezelő Nukleust könnyebb volt megvalósítani, mint a köré épülő védelmi funkciókat.

Használat

Elsődleges felhasználója a fejlesztő  SZÁMOK, mint oktatási intézmény volt, amely az adatbázisok tervezését és használatát ismertető és gyakorlatban bemutató tanfolyamait –  egy évtizeden át – a SÁMÁN rendszerre építette.  A SÁMÁN éles rendszerekben is bizonyított: a MÁV Informatika több nagyobb alkalmazásában is sikeresen használta.

Történeti érdekességek

A CODASYL bizottság elnöke látogatása során megismerkedett a rendszerrel és az elméleti tanulmányra alapuló, addigi megvalósult adatbázis kezelő rendszerek között a legjobbnak minősítette.


Létrehozva: 2020.06.08. 15:04
Utolsó módosítás: 2020.06.09. 09:06