Zarándy Ákos

Születési dátum:
1967.10.06.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1992.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 2010 - Műszaki tudományok

  1990 végén kezdett el az egyetem mellett dolgozni tudományos főmunkatársként az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) Roska Tamás Analogikai és Neurális Számítások laboratóriumában.

  Az egyetem elvégzése után Roska Tamás vezetésével aspirantúrát kezdett, melynek során több mint két évet töltött a kaliforniai Berkeley Egyetemen vendégdiákként, majd vendégkutatóként Leon Chua Nemlineáris Áramkörök Laboratóriumában, illetve Frank Werblin retinakutató laboratóriumában. 1995-ben Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat kapott. A műszaki tudományok kandidátusa címet 1997-ban szerezte meg. 1999-ben General Electrics ösztöndíjban, 2000-ben pedig Gábor Dénes Szabadalmi Pályázati díjban részesült.

  2000-2005 között, részmunkaidőben, a SZTAKI leányvállalatának, az AnaLogic Computers Kft.-nek alapító ügyvezető igazgatója. 2005-től 2006-ig a Eutecus Inc. (Berkeley, California, USA) műszaki igazgatója. 2012-től a SZTAKI Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium vezetője, a SZTAKI tudományos tanácsadója.

  2005-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológiai és Bionikai Kar (ITK) docenseként a Beágyazott elektronikus rendszerek c. tárgyat tanítja Bártfai Gusztávval együtt. 2011-ben habilitált, majd 2012-től a PPKE egyetemi tanára. A PPKE Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori iskola törzstagja.

  Szakmai, illetve tudományos érdeklődésének középpontjában a Celluláris Neurális Hálózatok (Cellular Neural Networks, CNN), mint programozható processzor tömbök álltak. Ezen belül is ezeknek az eszközöknek a megvalósíthatóságát. illetve a képfeldolgozásban való felhasználhatóságát kereste. Amikor megjelentek a programozható CNN chipek, az ő nevéhez fűződik az első fejlesztő rendszer, amelynek segítségével ezeket a teljesen új architektúrájú celluláris mikroprocesszor chipeket ki lehetett egyáltalán próbálni, illetve algoritmikusan programozni. Ebben a munkában egy teljesen új számítástechnikai infrastruktúrát kellett megteremtenie. Ez a hardver elemek fejlesztésén kívül operáció rendszer-fejlesztést, alacsony szintű nyelv definiálását, valamint fordítóprogram-fejlesztést jelentett. Később irányítása mellett több fejlesztő rendszer, illetve már iparban használható CNN alapú vizuális számítógép készült el. Ezeknek az eszközöknek nem csak a fejlesztésén dolgozott, hanem algoritmusokat, alkalmazásokat is fejlesztett rájuk. Ezek között szerepelnek a televíziós képjavítási kísérletek, a matematikai morfológia eszköztárának implementálása a CNN processzorra, valamint egy algoritmus család mammográfiai képek számítógépes analízisére. Egy másik alkalmazásával a kiemelkedően nagy sebességű képfeldolgozást célozta meg; gyújtógyertyák szikráinak vizsgálatához állított össze egy CNN-alapú rendszert, amely képes 10.000 kép felvételére és valós idejű kiértékelésére.

  Mivel az évek során a CNN technológia elérte a megfelelő fejlettségi fokot, ezért az MTA-SZTAKI-ban kezdeményezték a CNN alapú számítógépek számítástechnikai napi ipari gyakorlatba való bevezetését. Kutatási tevékenysége mellett ebben a munkában is vezető szerepet vállalt.

  A 2010-es évektől figyelme a speciális vizuális érzékelők felé fordult. Dolgozott multi- és hiper-spektrális érzékelőkkel, digitális holografikus mikroszkópokkal, „pilóta nélküli légijármű” (UAV) látórendszerekkel és orvosi képfeldolgozással. Csoportjával kidolgozott egy vizuális beteg monitorozó rendszert, amely a koraszülött csecsemők életjeleit és ciklusait távolról, érintkezés nélkül képes monitorozni.

  Fő kutatási területei: Celluláris neurális áramkörök kutatása; emberi és mesterséges látás; képfeldolgozás: algoritmusok, beágyazott megoldások, ipari minőségbiztosítás; új CNN architektúrák tervezése, UAV látórendszerek, vizuális alapú orvosdiagnosztika. Két szabadalma van (2000, 2016). Közleményeinek száma meghaladja a 200-at.

  Az MTA Automatizálási és Számítástechnikai Bizottság elnöke. Tagja az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Circuits & Systems Society Sensory Systems (SS) technical Committee-nek.

  Kitüntetései: Kemény János-díj (NJSZT, 2002); Év terméke díj (Stuttgart Vision fair (Bi-i camera), 2003); Best paper award (“Per-pixel integration time controlled image sensor” ECCTD, Ireland, 2005); Microprocessor Report Innovation Award (San Jose, California: Superfast Sensor-Processors Break New Ground in Digital Imaging, 2007); Simonyi Károly-díj (Amerikai Magyar és Arany János Közalapítvány a Tudományért, 2007); A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata.

  És ami még fontos
  • Nős, három gyermeke van. (2018-as közlés.)

  Létrehozva: 2020.07.13. 12:36
  Utolsó módosítás: 2021.03.16. 15:57