Verebélÿ Pál

Születési dátum:
1947.04.01.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Erősáramú szak, Automatizálási ágazat)
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1980

  Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) kezdte szakmai karrierjét. Rendszer mérnökként, majd osztály- és főosztály-vezetőként grafikus rendszereket (GD’71, GD’80, TEKEMU, TEXPRO, GKS Terminál), lokális hálózati eszközöket (COBUS, LANPBOX, Ethernet analizátor), multiprocesszoros architektúrákat és ezen alapú termékeket (UNIX számítógépek, Radar Extraktor, DARTS Radar Training System for Air Traffic Controllers) fejlesztett.

  1975-1976 között ösztöndíjasként az amerikai Brown University-n dolgozott; mikroprocesszoros előadássorozatot készített, a BUGS grafikus rendszerhez mikroprogramozott lebegőpontos aritmetikát tervezett és realizált.

  1980-ban megvédte „Multiprocessoros Grafikus Rendszer” című kandidátusi disszertációját. Az MTA köztestületének tagja.

  1990-től 2003-ig Németországban dolgozott különböző cégeknél (Kontron, Agilent, Schneider & Koch, Giesecke & Devrient, INOVIT) fejlesztési projekteken (EU Espirit Workstation, FDDI adapter, TDM reflexiometer, SBus és PCIBus I/O vezérlők, Elektron mikroszkóp környezet vizsgáló eszközök, Bankjegy vizsgáló készülék).

  2003-tól a RITA Rt.-ben, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-ben (HM EI) és a D.P.V. Tervező, Fejlesztő, Tanácsadó Kft.-ben hardver által védett kriptográfiai eszközök fejlesztésében vett részt (Kriptomodul SBus-ra és PCIBus-ra, Cryptobox). Részt vett a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) részére ajánlott elektronikus jegyrendszer architektúrájának és eszközeinek tervezésében.

  2004-től 2015-ig az Ericsson Magyarország Kft.-nél dolgozott: a magyarországi hardver tevékenységet vezette rendszermérnökként, majd osztályvezetőként. Főbb tevékenységei: az AXD301/305 átvétele Stockholmból, Mobile Media Gateway hang- és videó-feldolgozó modulok, Smart Service Router kapcsoló és négyprocesszoros (Intel) szerver egységek fejlesztése.
  2015-ben az Ericsson a magyarországi hardver gyártási tevékenységét átadta a Flextronicsnak, a csapattal együtt. 2017-ig a budapesti telephely vezetője volt, majd 2018-as nyugdíjazásáig tanácsadóként vett részt a munkában. A fő tevékenység az SSR és egyéb hardver berendezések fejlesztésének és követésének átvétele volt az Ericsson-tól; emellett saját fejlesztésű duál processzor modulok tervezését is végezték.

  És ami még fontos
  • Nagyapja, Verebélÿ Tibor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) rektora volt; akinek öccse, Verebélÿ László az első európai okleveles villamosmérnök (1909, Pittsburgh), egyben a BME első villamosmérnöki tanszékének alapítója és tanszékvezetője volt.

  Létrehozva: 2020.04.02. 16:22
  Utolsó módosítás: 2024.03.27. 13:05