Vahl Tamás

Születési dátum:
1961.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • külkereskedelmi üzemgazdász - Külkereskedelmi Főiskola - 1983.

 • A főiskola elvégzése után külkereskedelmi üzletkötőként dolgozott (Metrimpex, Konsumex, Medicor). Közben megtanult számítógépen programozni, és Berlinben töltött gyermekkora eredményeként második anyanyelvként használt német tudásának köszönhetően a Siemens (akkoriban Sicontact nevű) informatikai cégéhez felvették üzletkötőnek. A cég belső képzései során a szakterületen komoly jártasságot szerzett.

  A Siemenst követően az 1990-es években BB-Data (Berliner Bank outsourcing cége) magyarországi leányvállalatának vezetésével bízták meg.
  Két év elteltével az IBM ipari és kereskedelmi területének értékesítési vezetője lett.
  Újabb két év elteltével a HP Enterprise Systems vezetői pozíciója következett, amely négy évig tartott.

  Ezt követően az alig egy évvel korábban alapított SAP Magyarország kereskedelmi igazgatója, majd 2000-től ügyvezető igazgatója lett egészen 2008 elejéig. Ez idő alatt – úttörő jelleggel – először egy nemzetközi ügyféltámogató központ, majd egy fejlesztőközpont magyarországi létesítését segítette elő. Ezen tevékenysége elismeréseként 2005-ben állami kitüntetést kapott. Vezetése alatt a 40 fős cég több mint tízszer ennyi embert alkalmazó vállalattá nőtte ki magát.

  A multi-világot elhagyva 2008-ben az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Kft.-nél volt üzletfejlesztési igazgató, majd 2008 decemberétől három éven át vezette a navigációs és infotainment technológiákkal foglalkozó NavNGo céget egy nehéz szakaszán át, meglehetős sikereket elérve.

  Következtek igazi – többnyire informatikai – mikró- és start-up vállalkozások, ahol vagy tanácsadóként, vagy a befektetői oldal támogatójaként vállalt szerepet két éven át. Ez alatt megvalósította korábbi tervét, és megírta “A zsiráf nyaka” c. könyvét, ami a multik magyarországi tevékenységét, kultúráját, működési modelljét taglalja olvasmányosan, sok-sok történettel fűszerezve.

  Felismerve, hogy a vállalati kultúrák közül melyik áll közelebb hozzá, 2013 elején ismét csatlakozott az IBM-hez. Az első öt évben előbb az Okos Város megoldások területén, majd az Energia és Közüzemi Szolgáltatók terület kelet-európai vezetőjeként tevékenykedett. Miután hosszú éveket töltött értékesítéssel és menedzsmenttel, motivációját és önmegvalósítását új területen találta meg: az IBM Global Sales School kötelékében, ahol azóta is az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) országait járva oktatja az IBM új belépőit értékesítési és tárgyalás technikára.
  Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagja. 2007-2009 között az NJSZT alelnöke volt. 2007-től a legnagyobb magyarországi bilaterális érdekképviseleti szervezet, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

  Kitüntetése: a Magyar Köztársasági érdemrend Lovagkeresztje (2005).

  Lásd még
  És ami még fontos
  • Megjelent könyve. Vahl Tamás: A zsiráf nyaka – Mit hoztak a multik Magyarországra?, Budapest, Libri Könyvkiadó Kft., 2013., (344 old.)

  Létrehozva: 2020.06.13. 19:08
  Utolsó módosítás: 2024.04.13. 14:31