Turchányi Géza

Születési dátum:
1952.09.13.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1978.

 • Matematikai és számítástechnikai ismereteit a Fazekas Gimnáziumban alapozta meg. Első szakmai munkahelye a KFKI volt (Zimányi Magdolna csoportjában az IBM nagygépek világával, Ivanyos Lajosné vezetésével mikroprocesszorok programozását támogató nagygépes rendszerekkel, Telbisz Ferencnél számítógéphálózatokkal foglalkozott /CÉDRUS, FILTER/).

  1982-ben kijutott a svájci CERN School of Computing-ra, majd 12 évet dolgozott azon, hogy Magyarországon is lehessen ilyen iskola. Közben Commodore 64 játékprogram-fejlesztésekbe is beszállt. Részt vett az első magyar országos számítógéphálózat (KSH, 1985), valamint az ADA programnyelv magyar keretrendszere fejlesztésében; majd a „UNIX Programming Environment” könyv lefordításában.
  1989 -1991 között a CERN ösztöndíjas munkatársaként az új gyorsítók vezérlő rendszerének RPC/NC (Remote Procedure Call/Network Compiler) részét fejlesztette TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) alapon.

  Hazatérte után a KFKI Internet Klubjának társkoordinátora, az NIIF (Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztés) projektben az európai internetes koordinációs fórumhoz (RIPE) kapcsolódó egyik összekötő, a Networkshop rendezvények előadója lett. 1992 májusában az innsbrucki JENC (Joint European Networking Conference) konferenciáról hozta haza az alapvető internetes információ szolgáltatások szoftvereit (WWW, Gopher, Whais), amiket az Internet Klub tagjai pár hónap alatt fel is élesztettek itthoni környezetre. Tim Berners-Lee-vel, a WWW (World Wide Web) CERN-i feltalálójával közösen előkészített előadásban 1992 augusztusában Debrecenben mutatta be a szabad ingyenes (public domain) Internet információszolgáltatások világát – még működő internet kapcsolat nélkül. 1994-ben az amszterdami internet koordinációs központban, a RIPE-NCC-ben (Network Coordination Center) dolgozott.

  1997-2008 között a Matáv (később Magyar Telekom) kiemelt Internet tervezője, egyben akadémiai kutatási programok résztvevője, olykor szervezője volt. Az Internet Society 1998-as genfi INET konferenciájának szervező bizottsági tagja; a 2004-es barcelonain előadó. 2006-ban a Deutsche Telekom innovációs pályázatán indult, meghívják Bonnba és Berlinbe.
  2009-re megírta az „Arcok a háló mögül” című könyvet, ami mozaikszerűen mutatja be a magyarországi Internet előzményeit, forradalmát és hőseit.

  És ami még fontos

  • Hobbija: fotózás, írás (Á la Recherche Imre Varga – poszterkönyv).
  • Pszichodrámázik, szociodrámázik, Moreno szövegeit és verseket fordít, matematikát tanít.


  Létrehozva: 2023.03.01. 15:45
  Utolsó módosítás: 2024.04.13. 17:13