Ivanyos Lajosné

Születési dátum:
1933.09.07.
Születési hely:
Rákospalota
Halálozási dátum:
1997.12.28.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika és ábrázoló geometria szakos középiskolai tanár - ELTE - 1955.

 • Az egyetem elvégzése után Veszprémben a Lovassy László Gimnáziumban, majd 1957-1965 között Budapesten a László Gimnáziumban tanított. Mivel sok korábbi évfolyamtársa számítástechnikai munkakörre váltott, 1964-ben ő is elvégezte az Egyetemi Számítóközpont által szervezett Ural programozási tanfolyamot.

  1965-tól Tóth Imre hívására az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Mérés- és Számítástechnikai Kutató Intézet (MSZKI) Számítástechnikai Főosztályán helyezkedett el. Kezdetben az Ural gép mellett dolgozott, majd Krammer Gergellyel együtt részt vett az ICT (International Computers and Tabulators) angliai kiképzésén. Érdeklődése ez után az operációs rendszerek felé fordult. Assembler és makro programokat készített és a felhasználókat segítette. ICT tanfolyamokat tartott, közben az ELTE-n is oktatott.

  A Főosztály ICT szoftver szakértőjeként kezdeményezte, hogy az ICT operációs rendszerének többterminálos üzemét biztosítandó, egy (KFKI-ban gyártott) tranzisztoros TPA gépet illesszenek terminálként az ICT géphez. A kísérlet sikerült; később a TPA-70 ilyen célú felhasználása kereskedelmi termékké vált. 1969-től mint tudományos munkatárs folytatta munkáját. 1970-1972 között a KFKI Számítástechnikai Bizottságának tagja volt.

  1972-1977 között az Operációs Rendszerek Csoport vezetőjeként a TPA-70 operációs rendszereinek és komponenseinek kidolgozásával és a KFKI által kiadott felhasználói kézikönyvek szerkesztésével, TPA-70 tanfolyamok tartásával foglalkozott.

  Ezt követően koordinálnia kellett a TPA-7025 fejlesztésébe bekapcsolódott külső cégekkel (pl. SZTAKI, VILATI) végzett munkákat. Foglalkozott még az intézetbe telepített ESZR és MSZR gépekhez csatakozó alkalmazások munkálataival is.

  1980-tól 1987-ig a KFKI Számítástudományi Tudományos Tanács tagja volt. 1987-tól az MSZKI anyaggazdálkodási és termelésirányítási rendszerének kialakítását, illetve a TPA 11/440-ről a VAX gépre való átszervezést irányította.

  1989-ben a KFKI Számítóközpont Rendszerprogramozási és Szoftver Osztály vezetőjévé nevezték ki. Itt fő feladata a nyilvános hálózathoz való kapcsolódás szoftver feladatainak megoldása és a folyamatos működés beindítása volt. 1993-ban áthelyezték a Részecske- és Magfizikai Kutató Intézet Számítógép Hálózati Központjába, osztályvezetői megbízással. Innen ment nyugdíjba – tovább dolgozva a Hálózati Központban.

  Több kiadványt írt és szerkesztett az intézetben használt és fejlesztett számítógépek szoftverével, használatával kapcsolatban. Kétszer részesült a KFKI Intézeti Díjában: az ICT gép sikeres alkalmazásba vétele után, majd TPA-70 projekt sikeres befejezése után.

  És ami még fontos
  • Férjezett; két fiuk van.

  Létrehozva: 2018.10.29. 22:41
  Utolsó módosítás: 2020.02.22. 10:45