Tihanyi László

Születési dátum:
1961.10.02.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1987. (Villamosmérnöki Kar)

 • Számítógépes nyelvész, aki teljes szakmai karrierjét fordítóprogramok fejlesztésére fordította. Ezeknek mind a négy generációjában részt vett kutatóként, fejlesztőként, projektvezetőként.
  Szakmai karrierje a Számítástechnikai Koordinációs Intézetben (SzKI) indult 1987-ben, ahol kifejlesztette az első angol–magyar szótárprogramot (AMI).

  A MorhoLogic Kft.-ben mint alapító és társtulajdonos kezdett; az első magyar morfológiai elemző és helyesírásellenőrző, a Helyes-e? (Microsoft Word), illetve a MobiMouse szótárprogramok fejlesztője volt (ezek a nyelvtechnológiai eszközök és erőforrások lettek a későbbi fordítóprogramok építőkockái). Ezzel párhuzamosan az MTA Nyelvtudományi Intézetében a nagyszótári munkálatokkal kapcsolatban korpusznyelvészettel foglalkozott. Ezután a MorphoLogicban kezdeményezője, fejlesztője, majd projektvezetője a MetaMorpho/MorphoWord nevű első magyar szabályalapú fordítóprogramnak (angol–magyar, ill. magyar–angol). (Az időközben megjelent ingyenes Google Translate ezen fizetős fordítóprogram fejlesztés végét jelentette.)

  2010-től az iTranslate Kft. alapítója, és 2012-ig a hasonló nevű EU-s fordítóprogram-projekt ötletgazdája és technikai koordinátora.

  2012 óta az Európai Bizottság (EB) fordítóprogramjának fejlesztője Luxembourgban. Először az MT@EC nevű statisztikai (Moses-alapú) fordítóprogramját fejlesztette. 2015 óta a gépi fordítás az EB az ő kezdeményezésére neurális (másként gépi tanuláson alapuló) technológiára állt át (ez a mai eTranslation néven elérhető fordítószolgáltatás). 2023 óta szintén az ő kezdeményezésére és kísérletei alapján a gépi fordító rendszer mesterséges intelligencia (MI) támogatást kapott (a nagy nyelvmodellekkel (LLM) támogatott, negyedik generációs fordító további minőségjavulást jelentett).

  A Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) 2011-ben Kalmár-díj kitüntetésben részesítette.

  Lásd még
  • közleményei (MTMT)
  • videóüzenete az NJSZT iTF „Nagy Számítástechnikai Műhelyek” sorozatában, ”A MorphoLogic és a magyar számítógépes nyelvészet” rendezvényére (ÓE, 2017.11.24.)

  És ami még fontos
  • Három felnőtt gyermeke van. (2024-es közlés)
  • 2012 óta Németországban él. (2024-es közlés)

  Létrehozva: 2024.06.06. 10:05
  Utolsó módosítás: 2024.06.17. 17:00