Szlankó János

Születési dátum:
1949.02.15.
Születési hely:
Tiszaföldvár
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1972.

 • Szakmai pályafutását az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Mérés- és Számítástechnikai Kutatóintézetében (MSZKI) kezdte. Rendszerfejlesztőként részt vett a BASIC fordító-programok, egy integrált áramkörtervező rendszer és az Ásványolajforgalmi Vállalat (ÁFOR) kőolajtermék-vezeték irányítási rendszere fejlesztésében.

  1985-1990 között a KFKI MSZKI igazgatói tisztét töltötte be. Vezetői munkája mellett közreműködött projektekben is: a Paksi Atomerőmű: 3-4 blokkirányítási rendszere és a vezérlőterem teljes körű képzési szimulátora; a moszkvai Kurcsatov Intézet Tokamak T10 fúziós reaktor számítógépes irányítási rendszere; a Magyar Távközlési Rt. (MATÁV) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos számítógépes hálózatai; a TPA 440, 780, 730 számítógépek fejlesztése és kis sorozatú gyártása.

  Az 1990-es szervezeti átalakulás után a KFKI Számítástechnikai Zrt. (közismert nevén: KFKI Számítástechnikai Csoport) magáncég egyik tulajdonos alapítója, egyúttal 2011-ig elnöke volt. Jó üzleti érzékkel és hasonló képességű kutatótársaival együtt egy évtized alatt építette fel az egyik legnagyobb hazai tulajdonú IT-cégcsoportot. A cégcsoport egy sor olyan céget fogott össze, amelyek vezető pozíciót töltöttek be a hazai informatikai fejlesztésben, kereskedelemben és rendszerintegrációban. (A KFKI 1989 előtt gyártott gépeit például a kutatóintézeteken kívül nagy állami vállalatok, energetikai szolgáltatók – köztük a Paksi Atomerőmű is – előszeretettel használták. A Csoport árbevételének egyharmadát pedig a kormányzati megrendelések tették ki.)
  A KFKI Számítástechnikai Zrt. nevezetesebb projektjei (1990-2011), amelyekben ő közvetlenül is részt vett: HM (Honvédelmi Minisztérium) pénzügyi rendszere; OITH BV (Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala Büntetés Végrehajtás) rendszere; OTP (Országos Takarékpénztár) nagy alkalmazási rendszerei; Belügyminisztérium (BM), Magyar Államvasutak (MÁV), EUnet, PanTel adatkommunikációs hálózatai; Recoderm, a világ első tenyérlenyomat felismerő rendszere a Lockheed Martin számára.

  2007-től a befektetéseit kezelő saját alapítású cégénél, a HOLYSTOR Kft.-nél ügyvezető. Érdekesebb befektetéseik az egészségmegőrzés és fiatalok képzése szférában voltak/vannak (l. alább).

  2005-2015 között elnöke volt a Magyar Tartalomipari Szövetségnek (MATISZ). Először csak hobbi volt ez számára, azonban itt végzett munkája lett ihletője 2007-től indított befektetéseinek.

  1994-ben egyik kezdeményezője volt a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) kialakításának. 1997-ig dolgozott e projektben, egy ideig a szerkesztő bizottság vezetője is volt.

  Fontos kitüntetései között tartja számon az 1996-ban kapott Neumann-díjat (NJSZT), valamint a TPA gépek gyártásáért és alkalmazásáért 1990-ben kapott Eötvös Loránd-díjat (Minisztertanács).

  És ami még fontos

  Létrehozva: 2019.09.25. 19:12
  Utolsó módosítás: 2024.05.31. 17:36