Szentgyörgyi Zsuzsa

Születési dátum:
1935.05.30.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1958.
 • nukleáris szakmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1964.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1975 - Budapesti Műszaki Egyetem

  A diploma megszerzése után az iparban dolgozott Villamos Automatika Intézet (VILATI), ipari automatika berendezéseket tervezett.

  1960-ban Benedikt Ottó akadémikus áthívta az MTA Automatizálási Kutató Laboratóriumba (AKI), a későbbi Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe (SZTAKI). Itt kutatóként az autodin villamos erősítőgép alkalmazásainak bővítésén dolgozott, 1965-ig (ekkor ugyanis a témát leállították, mivel az erősítőgépet kiszorították a félvezető tirisztorok). Ezt követően ismerkedett meg a számítástechnikával. 1965-től 1970-ig a SZTAKI tudományos titkáraként dolgozott, majd az akkor úttörőnek számító villamos gépek számítógéppel segített tervezésével (Computer-aided Design, CAD) foglalkozott. Az 1970-1981 éveket is a SZTAKI-ban töltötte. 1975-ben a BME-n egyetemi doktori címet szerzett.

  1981-től – Pál Lénárd akadémikus hívására – az MTA Központi Hivatalának munkatársa lett főtanácsosi címmel. Munkaköréhez tartozott az Akadémia automatizálási és matematikai munkáinak és intézeteinek felügyelete.

  1985 és 1990 között – Kapolyi László ipari miniszter meghívására – az Ipari Minisztériumban dolgozott mint főosztályvezető-helyettes, főtanácsos. Feladata az ipar és a kutatás-fejlesztés közötti kapcsolatok koordinálása volt. Ez időben vezetője (programfelelőse) volt egy ötéves ipari K+F programnak.

  1990 után céget alapított (Transmitter Kft.), amely ipari konzultációkkal foglalkozott. 1995-től új cége: a TransCoder Kft.
  Ezzel egyidőben (1990 óta) szabadúszó újságírói és szakírói tevékenységet is folytat. 31 könyvben szerző, társszerző, szerkesztő, ebből kilenc az Életutak sorozat kötete, amelynek hetedik tagja egyúttal az önéletírása is.

  Társelnöke volt a Méréstechnikai és Automatizálási Tudományos Egyesületnek (MATE); végrehajtó bizottsági tagja volt a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ); elnökségi tagja és szóvivője a Magyar Mérnökakadémiának (MMA). Vezető szerkesztője volt a Magyar Tudomány folyóiratnak; szerkesztőbizottsági tagja az Automatizálás szakfolyóiratnak.

  Főbb kitüntetései: Munka Érdemrend, TEKHNÉ Érem (MMA), Aranytollas Újságíró (MUOSZ – Magyar Újságírók Országos Szövetsége), Urántoll-díj (Paksi Atomerőmű Zrt.), Kruspér István Emlékérem (MATE), Kolos Richárd Díj (MATE), Puskás Tivadar-díj (HTE – Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület).

  És ami még fontos
  • Hobbija a zenehallgatás, válogatott barátok társaságában szép beszélgetések, többnyire finom étkekkel körítve. Kedvtelése az írás — szakcikkek, blog, könyvek írása. Szerető társa a kutyája, vele hajnalonta nagy gyaloglások.

  Létrehozva: 2017.08.10. 18:32
  Utolsó módosítás: 2024.03.25. 10:42