Sántáné-Tóth Edit

Születési dátum:
1938.03.24.
Születési hely:
Kunágota
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika tanár és alkalmazott matematikus - SZTE - 1961.

 • A Kalmár László által 1957-ben indított szegedi iskola második évfolyamán végez (számológépes alkalmazott matematikusként); egyetemi évei alatt az MTA Kibernetikai Kutatócsoport (KKCS) M-3 gépén tanul meg programozni. Az utódintézménynél, az MTA Számítóközpontnál (SZK) eltöltött 1 év után 9 évig a Dunai Vasműben (DV) ipari alkalmazások kifejlesztésén dolgozik. Ez után szoftverfejlesztői, valamint kutató-fejlesztő munkákat végez az Infelor Rendszertechnikai Vállalat, a jogutód Számítástechnikai Kutató Intézet (Számki), majd a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) és az IQSOFT Intelligens Software Fejlesztő, -Gyártó és Értékesítő Rt. intézményekben.
  A Számki-ban részt vesz a Dömölki Bálint által indított Strukturált Absztrakt Modellek (SAM) kutatásban. Az SZKI-ban az Elméleti Laboratórium Alkalmazási Osztályának vezetőjeként (MProlog-alapú) szakértő-rendszerek és -eszközök fejlesztésében vesz részt.

  Érdeklődési területei: mesterséges intelligencia (MI) története és technikái, Prolog, szakértő rendszerek, bizonytalanságkezelés, szemantika, ontológia, valamint döntéstámogató rendszerek.

  1990-ig több összefoglaló munkát ír az MProlog, a szakértő rendszerek, majd a mesterséges intelligencia hazai fejlesztéseiről, kutatásairól és alkalmazásairól. Később megörökíti (130 közreműködővel) a számítástechnika felsőfokú oktatásának hazai kezdeteit, majd az első hazai vaskohászati alkalmazások történetét.

  Az NJSZT Mesterséges Intelligencia Szakosztályának 25 éven át vezetőségi tagja; titkári minőségében 1979-től 6 éven át szervezi az SZKI-Számalk-NJSZT „A programozás elméleti és gyakorlati kérdései” c. szemináriumsorozatát. E hetente tartott szemináriumok hallgatói létszáma átlagosan 70-100 fő –a vidéki és a szomszédos államokbeli kollégákat is beszámítva. Az előadások utáni baráti-szakmai beszélgetések igen jó műhelynek bizonyultak akkoriban a kurrens MI-technikák és -alkalmazások iránt érdeklődők számára

  Nyugdíjba vonulása után, 1993-tól rendszeresen oktat az ELTE-n (2012-ig) a Dunaújvárosi Főiskolán (DUF, 2003-ig) és az Óbudai Egyetemen (ÓE) és elődintézményeiben (2016-ig). További egyetemeken és főiskolákon is több éven át oktatott.
  Számos oktatási segédanyag és tankönyv írója. Főiskolai oktatási emlékplakettek, vendégelőadói és címzetes főiskolai/egyetemi docensi címek birtokosa.

  A NJSZT Informatikatörténeti Fórum (iTF) Adattár Személyek rovatának vezetője.

  Kitüntetései: Akadémiai Pályadíj (megosztott, 1975); Kalmár László Emlékérem (NJSZT, 1984); Állami díj (megosztott, 1988); Életmű-díj (NJSZT, 2008); Kozma László Emlékérem (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, 2011); Neumann János Emlékplakett (ÓE, 2014).

  És ami még fontos
  • Család: két gyermek, öt unoka és egy dédunoka.
  • Eredetileg zenei pályára készül (4 évig a Békéstarhosi Zeneiskolában). 1955-ben a békés megyei kultúrversenyen zongorából első díjat kap, majd rendszeresen fellép az egyetemi ünnepségeken.
  • 2001-es megalakulása óta tagja, 2006-2019 között elnöke az APBE közhasznú betegegyesületnek.
  • Kor- és családtörténeti összeállítást készít édesapja, Tóth Kálmán (géplakatos és zenerajongó) kihívásokkal és újításokkal teli életéből

  Létrehozva: 2015.11.22. 19:39
  Utolsó módosítás: 2020.07.06. 21:57