SZKI-SZÁMALK szeminárium-sorozat

“A programozás elméleti és gyakorlati kérdései” c. SZKI-SZÁMALK szeminárium sorozat, 1979-1985 között. Ezeket a heti rendszerességgel (általában péntekenként) tartott szemináriumokat átlagosan 70-100 fő látogatta; vidékről és a szomszédos államokból is mindig voltak érdeklődők. A japán V. generációs projekt 1982-es tematikus feldolgozásának előadásain a létszám gyakran elérte a 150 főt.

Ezeken a rendszeres találkozókon a kurrens MI technikákról és alkalmazásokról volt szó. A fontosabb hazai eredményekről általában maguk a fejlesztők adtak számot, de voltak külföldi eredményeket ismertető előadások is (a hazai K+F munkák okán kiemelten kezelve a logika-alapú témákat). Az előadásokat követő baráti-szakmai beszélgetések igen jó műhelynek bizonyultak az 1990-re kifejlesztett hazai Prolog rendszerek, szakértőrendszer-fejlesztő eszközök és -alkalmazások kidolgozása terén.

Időpont:
1979

Rendező szervek:

Helyszín:
Budapest

Főszereplők:

Kiadvány adatai:

Az SZKI-SZÁMALK szemináriumtól az első hazai szakértő rendszerekig (szerk: Sántáné-Tóth Edit), NJSZT, Budapest, 2014. (Megtalálható a NJSZT-ben)

Résztvevők száma:
Alkalmanként 70-100 fő

Egyéb megjegyzés:

A Programot   negyedévente-félévente előre meghirdették a SZÁMÍTÁSTECHNIKA c. folyóiratban.

Az akkori szakmai élet pezsgését az is jelezte, hogy – a szeminárium előadóinak és más szakemberek tollából – az Információ Elektronika és a Mérés és Automatika c. szakfolyóiratokban sorra jelentek meg a hazai és külföldi eredményekről szóló cikkek, valamint kutatási területeket bemutató tematikus cikksorozatok, célszámok:

 a japán 5g. anyagaiból,

 a szakértő rendszerekről,

 a mesterséges intelligencia egyéb területeiről.

A Programot megjelenítő, egykor az SZKI standján kiállított poszter a Galériában látható. (A posztert  Sántáné-Tóth Edit és Sipka Júlia “szegezték ki” a standon.)


Létrehozva: 2018.03.06. 15:10
Utolsó módosítás: 2020.05.13. 20:31