Pap Imre

Születési dátum:
1944.11.21.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1968.
 • rendszerszervező - Számok - 1975.
 • közigazgatási szakvizsgát tett - Magyar Közigazgatási Intézet - 2000.

 • A számítástechnikával (Boole algebra, számítógépek felépítése, működése) már negyedik gimnazista korában, az Eötvös gimnázium Kibernetikai szakkörén ismerkedett meg. (Gyakorlati órái az MTA Számítástechnikai Központ M3-as számítógépénél voltak.)

  A téma szeretete miatt folytatta tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Karán (VIK), ahol a tudományos diákkörök munkájában is részt vett. Hardver-vonalon oktató gépek, pszichológiai tesztek elvégzésére alkalmas digitális eszközök tervezésével és megépítésével foglalkozott, míg szoftver-vonalon a Műszer tanszék tudományos munkájához készített programokat a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE) URAL-2 gépére gépi kódban és a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) ICL számítógépére ALGOL nyelven. Diplomaterve a kilélegzett levegő széndioxid tartalmát mutató ún. capnogram kiértékeléséhez szükséges berendezés tervezése volt; a működés szimulációját a tanszék ODRA-l0l3 típusú számítógépén végezte.

  1968 és 1972 között a Medicor Művek Kutató Intézetében kutatási témája a számítógépek orvostudományi és orvostechnikai alkalmazhatósága volt.

  1972 és 2012 között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) informatikai munkájában különböző funkciókban (rendszerszervező, programozó és alkalmazásfejlesztő, osztályvezető, informatikai koordinátor, relációs adatbázis tervező, Oracle adatbázis adminisztrátor, projektvezető, oktató) vett részt. Nevéhez fűződik 1973-ban az első automatikus hibajavító program elkészítése a demográfia területén.
  1980-ban a Számítástechnikai és Ügyvitelszervezési Vállalat (SZÜV) országos számítógép-parkjának bevonásával végzett első decentralizált népszámlálás informatikai irányítása; 1993-ban az Oracle adatbázis-kezelő rendszer hivatali bevezetése, a tárolási struktúra és az üzemrend kialakítása; 1999-ben az adatbázis-alapú, rugalmas, felhasználóbarát, kliens-szerver (belső felhasználóknak) és Web-es (külső felhasználóknak) lekérdező rendszer kifejlesztésének irányítása volt a feladata.

  Vezetésével tervezték és fejlesztették ki a KSH-ban a kétezres évek technológiájának megfelelő, tájékoztatási célú multidimenzionális alapú statisztikai adattárházat, valamint azt a statisztikusok által működtetett alkalmazást, amellyel új adatkörök megtervezését és az adatok betöltését maguk a végfelhasználók végezhették el.

  1994 áprilisában felvette a kapcsolatot az európai Oracle felhasználói közösséggel (EOUG), majd ugyanezen év júliusában az NJSZT-vel. Tagtoborzás után 1994-ben 50 alapító taggal létrehozta a Magyar Oracle Felhasználók Köré-t (HOUG), amely az NJSZT keretén belül működik, és amely 1995-ben hivatalosan is az EOUG tagja lett. A későbbiekben a HOUG elnökség munkájában elnökségi, majd tiszteletbeli elnökségi tagként továbbra is részt vesz.


  Létrehozva: 2018.02.14. 18:05
  Utolsó módosítás: 2024.04.19. 18:24