Martos Balázs

Születési dátum:
1952.10.01.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1977.

 • Kezdetben az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) vezetője volt a többprocesszoros rendszereket, számítógép-hálózati berendezéseket kifejlesztő kutatócsoportnak. Főkonstruktőre volt a Telefongyárban gyártásba kerülő IBM 3705 kompatibilis távadatfeldolgozó processzornak.

  1990-től az MTA SZTAKI akadémiai számítóközpontjának vezetőjeként és az Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) Műszaki Tanácsának tagjaként számos olyan fejlesztést irányított, amelyek elvezettek az első magyar országos akadémiai internet hálózat (HBONE) létrejöttéhez. 2000-ig aktívan vezette a HBONE és a NIIF számos egyéb központi szolgáltatásának fejlesztését, üzemeltetését. Részt vett a TEN-34 projektet előkészítő EUROCAIRN nevű Eureka projektben, a W3C konzorcium Tanácsadó Testülete tagjaként részt vett a WWW protokoll fejlesztésében és szabványosításában. Foglalkozott az internet biztonsági problémáival, ennek kapcsán létrehozta a magyarországi biztonsági incidenseket koordináló szervezetet, a HunCERT-et (Hungarian Computer Emergency Response Team).

  Úttörője volt a magyar internet létrehozásának, fejlesztésének. Kulcsszerepe volt a hazai legfelsőbb internet domain név rendszer (DNS) kialakításában és üzemeltetésében, 1990-től 2015-ös nyugdíjba vonulásáig legfőbb adminisztratív felelősként biztosította a .hu tartomány függetlenségét és stabilitását. Kezdeményezésével valósult meg az internetszolgáltatók közötti forgalom kicserélését végző, független szolgáltatást adó hazai internetes kicserélő központ (Budapest Internet eXchange), amely fejlesztésének és üzemeltetésének szintén felelős vezetője volt.

  A magyarországi internetszolgáltatókat tömörítő Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) egyesület egyik alapítója. 2015-ös nyugdíjba vonulásáig irányította az ISZT sikeres egyesületi fejlődését, továbbá az ISZT országos jelentőségű szolgáltatásainak megbízható, versenysemleges működését.
  Kezdeményezésére az ISZT jelentős anyagi támogatást nyújtott a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) és az NJSZT szegedi Informatika Történeti Kiállításának fejlesztéséhez.

  Pályafutásának egyes időszakaiban betöltött szakmai tisztségek: az Internet Szolgáltatók Tanácsa vezetője (1997-2015), majd örökös tiszteletbeli elnöke; az NIIF Tanács tagja és az NIIF HBONE projekt vezetője (1990-2000); a Hungarnet elnökségi tagja; az NIIF Etikai Bizottság elnöke; a Networkshop Programbizottság tagja; a Magyar Internet Társaság igazgatója; az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (INFORUM) alelnöke; az Internet Society és a W3C Tanácsadó Testületének tagja; a Tudományos Mérnöki Minősítő Bizottság tagja.

  Kitüntetése: Hungarnet-díj (Hungarnet Egyesület, 2016).


  Létrehozva: 2017.04.05. 09:11
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 18:16