Marton László

Születési dátum:
1947.
Születési hely:
Hegymagas
Halálozási dátum:
2004.
Végzettség, szakképesítés:
 • programtervező matematikus - JATE - 1970.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1999 - Budapesti Műszaki Egyetem

  1971-1974 között a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) Kalmár László vezette
  Kibernetikai Laboratóriumában tudományos munkatárs, majd a Számítástudományi Tanszék tanársegédje. Másodállásban a győri székhelyű Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola (KTMF) szegedi tagozatán tanít.

  1974-től haláláig Győrben a KTMF-en, majd a jogutódokon, a Széchenyi István Főiskolán, és a Széchenyi István Egyetemen (SZE) tanít, ahol adjunktus, docens, végül tanári besorolást kap. Különböző szintű vezetői megbízatásai: csoportvezető, tanszékvezető, intézet igazgató.

  1975-ben a JATE-n szerez doktori címet az „Egyszerű kontextusmentes nyelvek” című doktori értekezésével. 1999-ben a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Közlekedés Mérnöki Karán elnyeri a PhD tudományos fokozatot forgalomelosztás számítástechnikai modelljeinek vizsgálata és fejlesztése témakörben. 2002-ben elnyeri a Széchenyi István ösztöndíjat.

  Általános számítástechnikai alapismeretek, valamint az Algoritmusok és adatstruktúrák és a Programozás módszertan tárgyak oktatója. Az objektumorientált programozás oktatási anyagának fejlesztője. Számítástechnika tárgykörben jegyzetek és tankönyvek szerzője, társszerzője.

  Kutatási területe a matematikai és számítástechnikai módszerek közlekedéstudományi alkalmazásai, ezen belül a közlekedéstervezés és forgalomelosztás számítástechnikai modelljei. E témakörben megtervez, majd munkatársaival együtt kivitelez egy közlekedéstervezési és információs programrendszert, a NETWINFO-t. A programrendszert gyakorlati tervezési feladatokhoz hazánkban több helyen is alkalmazzák, néhány külföldi felhasználási referenciával is rendelkezik; az egyetemen oktatási anyagként is szolgál.

  További, általa megvalósított programrendszerek: általános rendezési tervhez közlekedési hálózatoptimalizálás, vasúti biztosító-berendezések és vasútvonalak biztonsági minősítési rendszere, gyalogosforgalmi terek szimulációja, valamint közutak üzemeltetési és karbantartási rendszere.

  És ami még fontos
  • 1970-ben nősült; egy fia és két unokája van (2019-es közlés).

  Létrehozva: 2019.03.28. 11:40
  Utolsó módosítás: 2020.06.09. 20:06