Kovács Mihály

Születési dátum:
1916.01.02.
Születési hely:
Szeged
Halálozási dátum:
2006.
Végzettség, szakképesítés:
 • teológus - Kalazantinum Tanárképző és Hittudományi Főiskola - 1941.
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - Pázmány Péter Tudományegyetem - 1942.

 • Az egyetemen vezetőtanára Öveges József volt, akinek később hagyatékát gondozta, és akinek a fizika tanításában kimunkált pedagógiai elvei hatással voltak az ő munkásságára is. Tanári oklevelét megelőzően, 1941. június 15-én szentelték pappá.

  Tanári pályáját 1942-ben Szegeden kezdte, majd egy év múlva rendi elöljárói áthelyezték a Mikszáth téren működő Budapesti Piarista Gimnáziumba. Itt az 1958-59-es tanévben húsz negyedikes tanulóval elindította az első kibernetikai szakkört. Az egyes témákat egy-egy diák dolgozta fel és adta elő a többieknek. A tematika változatos volt, például: automatizálási problémák, számláló berendezések, analóg számítógépek, mechanikus számítógépek, logikai kapuk, a digitális számítógépek működése, programozás, gépi nyelvek, de még a játékelmélet alapjai is sorra kerültek. Diákjai közül sokan választották hivatásul a számítástechnikát.

  A kibernetikai szakkör keretében készültek el az évek során azok a logikai játékgépek, amelyek országos, sőt nemzetközi hírnevet szereztek a Budapesti Piarista Gimnáziumban folyó matematika és fizika oktatásnak. Közülük a Didaktomatot és a Mikromatot szabadalmaztatták; a Tanszergyár gyártotta ezeket, a Mikromatból 3000 darabot el is adtak. A témáról több cikke jelent meg a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokban, az Élet és Tudományban, a Fizika Tanításában és a Rádiótechnikában.

  Az 1970-es években programozói tanfolyamokat is szervezett. 1974-ben sikerült vásárolnia egy akkor újdonságnak számító asztali kalkulátort. Ettől kezdve a számítógépes oktatás kötötte le sok idejét. 1981 beszerezte külföldről az iskola részére az első teljes értékű mikroszámítógépet. Az 1983-as években elindult magyar középiskolai számítástechnikai fejlesztések részben az ő kísérleti eredményeire épült. 1984-ben már olyan szintet ért el a piarista gimnáziumban a számítástechnika oktatása, hogy minden érettségizett diák tanult számítástechnikát.

  Kitüntetései: Mikola-díj (1983); Tarján-díj (1987); A Magyar Köztársaság Aranykoszorúval Díszített Csillag Érdemrendje (1991); Rátz Tanár Úr életműdíj (2003).

  És ami még fontos
  • 1945-ben értesültek a piaristák arról, hogy a németek sok ezer fiút vittek ki Németországba felnőtt vezetők nélkül. Kovács Mihály egy rendtársával együtt utánuk ment segíteni nekik. Tábori lelkészként később más magyar fogolytábort is felkeresett, és ahol lehetett, megszervezte a fiatalok oktatását is. A foglyok körében végzett áldozatos tábori-lelkészi munkájáért A Honvédelemért kitüntető cím II. osztálya kitüntetésben részesült 2003-ban.

  Létrehozva: 2016.01.23. 12:51
  Utolsó módosítás: 2024.06.20. 18:54