Kisdi Gábor

Születési dátum:
1929.10.07.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • zenetanár - Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola - 1957.
 • programtervező - Számok - 1969.

 • A Zeneakadémia elvégzése után a Pénzügyőr Zenekarban volt vadászkürtös, majd a Budapesti Operettszínház zenekarában kapott állást. Szerette a csillagászatot – az Algol elnevezésű csillagról szóló könyvként (tévedésből), ajándékba kapta meg Lőcs Gyula Algol 60 programozási nyelvről szóló művét. Miután elolvasta, beiratkozott a Számítástechnikai Oktató Központ (Számok) 3 éves programtervezői tanfolyamára, ahol Dettrich Árpád is tanította, aki meghívta az Információ Feldolgozási Laboratóriumba (Infelor) rendszerprogramozónak.

  1969-től az Infelorban dolgozott programtervezőként. Először a CII számítógép alapprogram rendszerével ismerkedett meg, majd szoftver export munkákban vett részt. Egyik munkája a japán FACOM-R assembler linkage loader-ének elkészítése volt; a teljes rendszer tesztelésén 1972-ben negyed éven át dolgozott Japánban.

  További munkahelyei az Infelor jogutójai voltak: a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (Számki) – ahol osztályvezető volt -, majd a Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk).
  1980-ban 3 hónapos ENSZ-ösztöndíjjal három kanadai egyetemen volt vendéghallgató (Ottawa, London Ontario, Calgary).

  Bakos Tamással együtt fordították le J. Donovan „Systems Programming” (Rendszerprogramozás) c. könyvét, melynek Lőcs Gyula volt a lektora. A könyv 1977-ben jelent meg, és évekig volt a rendszerprogramozók alapkönyve.

  1984-től a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon dolgozott, ahol PC-ken különböző speciális feladatok programozását végezte (pl. rehabilitációs díjazások éves felülbírálata). 1989-ben innen ment nyugdíjba.

  Lásd még
  • Donovan, John J.: „Rendszerprogramozás”, (fordította: Kisdi Gábor és Bakos Tamás, lektorálta: Lőcs Gyula), Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 1977.

  És ami még fontos
  • Nős, 4 gyermeke és 7 unokája van. (2020-es közlés.)
  • Édesanyja Bárdos Klára, Bárdos Lajos zeneszerzőnk testvére volt.

  Létrehozva: 2020.06.26. 18:40
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 21:29