Illés Zoltán

Születési dátum:
1961.03.24.
Születési hely:
Devecser
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika-számítástechnika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1985.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2001 - ELTE, Informatika

  Az egyetem elvégzése után az ELTE Természettudományi Karon (TTK) kezdett tanítani.
  1987-től 1990-ig a dubnai Egyesített Atommag-kutató Intézet (EAI) Magreakciók Laboratóriumában programfejlesztőként dolgozott. Feladata az ionbesugárzási kísérletek mérésvezérlő programjainak fejlesztése volt. Itt találkozott először a valós-idejű rendszerekkel, amelyek későbbi munkássága meghatározó elemévé váltak. Egy valós-idejű alkalmazásfejlesztés eredményeképpen készítette el PhD dolgozatát 2001-ben.

  A dubnai munkában 1990-as hazatérése után is még részt vett 2006-ig.
  1990-től visszatért az egyetemre, ahol azóta az Informatikai Kar (IK) Média- és Oktatásinformatika Tanszékén dolgozik mint egyetemi docens (2018-ban habilitált). Több tantárgy oktatásában vesz részt – tananyagaikat is kidolgozva. A Számítógépes rendszerek és az Operációs rendszerek tárgyfelelőse. Ezen tárgyak angol nyelvű képzését is vezeti. Az ELTE Informatika Doktori Iskolában témavezető.

  Heizlerné Bakonyi Viktóriával együtt 2008-óta rendszeresen részt vett a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán, a szlovákiai magyar iskolákban majdan tanító pedagógusok, közöttük a leendő informatika tanárok képzésében. Kivették részüket a Kar kutatói munkáiban is, több közös projektben működtek együtt a kar oktatóival; közös publikációik is megjelent. Egy nemzetközi szlovák-magyar közös projektben is tevékenykednek (a projekt keretében mobileszközökkel kapcsolatos kutatásokat folytatnak).

  Kutatási területei: mobileszközök, webes rendszerek, beágyazott rendszerek operációs rendszerei, valós idejű rendszerek mérése és vezérlése, valamint informatikai tudományok.

  2016-ban az NJSZT Heizlerné Bakonyi Viktóriával és Psenák Ildikóval együtt megosztott Tarján-díjban részesítette határon átívelő, példamutató együttműködésüket is elismerve.


  Létrehozva: 2019.08.28. 09:24
  Utolsó módosítás: 2024.03.30. 22:17