Havass Miklós

Születési dátum:
1940.04.23.
Születési hely:
Szeged
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika tanár és alkalmazott matematikus - SZTE - 1963. (Kalmár László szegedi iskolájának 3. évfolyamán végzett)

 • A magyar informatika kialakulásának első periódusában tevékenykedett, mint számítástechnikai fejlesztő, vállalatvezető, ill. a magyar számítástechnikai közélet egyik szervezője. Foglalkozott a tehetséges fiatalok segítésével is.

  Pályáját a Pénzügyminisztérium Szervezési és Ügyvitelgépesítési Intézetében kezdte, Budapesten. Számítógépek beszerzésének előkészítését és programozási munkát végzett. 1965-ben átlépett a Nehézipari Minisztérium Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézetéhez (NIM IGÜSZI), ahol beszerezték Magyarország első nyugati gyártmányú, tranzisztoros számítógépét, a NE 803/B-t. Itt operációkutatási és alapszoftver-fejlesztési feladatokon (EMG 830) dolgozott. 1975-től az Infelor cégnél VIDEOTON számítógépek operációs rendszerein, szoftvertechnológiai feladatokon munkálkodott, ill. szoftver exporttal foglalkozott.

  1982-től az Infelor jogutódjaként létrejött Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk) elnök-vezérigazgatója.

  Az NJSZT egyik alapítója, idővel főtitkára, majd elnöke. Elnöke volt a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének, ill. a Magyar Térinformatikai Társaságnak. Alelnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Egyesületek Szövetségének, ill. Társelnöke a Bolyai Műhely Alapítványnak.

  Több kitüntetés tulajdonosa, így például 1978-ban az NJSZT Neumann-díjának kitüntetettje.

  És ami még fontos
  • Szabadidejében szívesen zenél, foglalkozik filozófiával.
  • Az MTA Népzenekutató Csoportjában együtt dolgozott Kodály Zoltánnal és Vargyas Lajossal, a magyar és európai népzene digitalizálásán és formális elemzésén.

  Létrehozva: 2015.11.24. 19:29
  Utolsó módosítás: 2020.09.29. 11:15