Györki Ildikó

Születési dátum:
1948.04.04.
Születési hely:
Kaposvár
Végzettség, szakképesítés:
 • terv-matematikus közgazdász - MKKE - 1972.
 • statisztikai rendszerszervező - Számok - 1974.
 • közigazgatási szakvizsgát tett - Magyar Közigazgatási Intézet - 2000.

 • A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) elvégzésétől, 1972-től kezdve több mint négy és fél évtizeden át jelentős szerepet töltött be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) informatikai fejlesztéseinek módszertani megalapozásában, általános rendszereinek tervezésében, megvalósításában és üzemeltetésében.

  A KSH Számítástechnikai Igazgatóságán, a KSH Számítóközpontban (SZK), majd a KSH Informatikai Főosztályán rendszerszervezőként, informatikai tanácsadóként, később osztályvezetőként és az adatgyűjtési rendszerek fejlesztéséért felelős főosztályvezető-helyettesként dolgozott. 2009-től 2017-es nyugdíjba vonulásáig a KSH Módszertani főosztályának szakmai főtanácsadója volt.

  Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg az adatbázis kezelés alapjaival. A KSH-ban kidolgozta a statisztikai információk általános szerkezetének leírását, azonosítását, amely alapul szolgált a statisztikai témák (ún. STAR adatbázisok) egységes relációs elvekre épülő tervezéséhez, metaadatokkal való leírásához – kezdetben az ún. MARK IV file-kezelő rendszerrel, 1993-tól ORACLE adatbázis-kezelő, tervező és fejlesztő eszközökkel.

  1980-ban megtervezte az első metaadat-vezérelt adatlekérdező rendszert a SOLAR-t. Később több, a statisztikai adatelőállítási folyamat egyes szakaszait támogató metaadat-vezérelt rendszer és statisztikai regiszter tervezésében, megvalósításában, bevezetésében és üzemeltetésében vett részt. Ezek közül a legfontosabbak az adatgyűjtés-szervezést támogató GÉSA rendszer, az adatátvételt-adatátadást támogató KARÁT rendszer, a Statisztikai címregiszter és a KSH Dokumentumtár.

  Módszertani tevékenységének része a KSH Informatikai működési modelljének, majd az ENSZ GSBPM modelljét honosító Statisztikai adatelőállítási folyamatnak a leírása, a statisztikai regiszterek módszertani leírása és a geostatisztika megalapozása is.

  Nemzetközi projekt keretében írta és szerkesztette az EUROSTAT modern gazdaságstatisztika módszertani kézikönyvének regiszterekkel és adatgyűjtés szervezéssel foglalkozó fejezeteit.

  Szakmai munkáját a KSH vezetése 2011-ben KSH főtanácsadói cím adományozásával ismerte el.

  Kitüntetései: Kiváló Munkáért (KSH, 1980); Fényes Elek Emlékérem (KSH, 1998); „A KSH szolgálatáért” aranygyűrű (KSH, 2016).

  Lásd még

  Létrehozva: 2018.02.05. 21:50
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 11:46