Görbe Tamás

Születési dátum:
1944.12.10.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • fizikus - ELTE - 1968.
 • rendszerszervező - Számok - 1976.

 • 1968-1974 között a Központi Fizikai Kutató Intézet (KFKI) Elektronikus Főosztály tudományos munkatársaként az Intézet TPA-1001/TPAi számítógép alapszoftverének kifejlesztésében vett részt. Munkatársaival készítettek egy diszk-operációs rendszert (32k diszkkel), valamint egy interpreter-es Basic-típusú nyelvet (Focal) és egy Cobol fordítót (Minibol).

  1974-től 1976-ig a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) Társadalombiztosítási (TB) Főigazgatóságán programozási és szoftver csoportvezetőként egy új R20 számítóközpont megszervezésében vett részt.

  1976-tól 1989-ig a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (Számki) (később Számítástechnika Alkalmazási Vállalat, Számalk) szoftverfejlesztő részlegében dolgozott.
  1976-tól 1978-ig az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) által finanszírozott R10 mintarendszerek koordinálásával, a 26 különböző helyen elhelyezett rendszer felügyeletével és a telepített alkalmazási rendszerek (pl. egészségügyi, termelésirányítási, a KFKI-ban egykristály növelése rendszer) támogatása volt a feladata.
  1978-tól számítógéppel segített műhelyszintű termelésirányítással foglalkozott. A DIMACS rendszert a székesfehérvári VIDEOTON számára fejlesztették ki, míg ennek továbbfejlesztett változatát a szintén székesfehérvári IKARUS gyárban alkalmazták. Két üzemegység nyolc műhelyében segítették a termelést a kihelyezett húsz terminállal. (A rendszer még az átadása után tíz évvel is működött.)
  1984-ben a Számítástechnikai Tárcaközi Bizottság és a KSH jutalomban részesítette a DIMACS alkotóit (Akadémiai Közlöny, l. alább).

  1989-től hat éven keresztül szoftver export munkában vett részt Németországban és Svájcban. Ezek rövid, maximum egy éves projektek voltak. Készítettek egy COBOL programgenerátort információrendszer lekérdezésére (AS400 gépre), anyaggazdálkodási rendszert Progress-ben, egészségügyi, pénzügyi, állóeszköz-nyilvántartási rendszert a legkülönbözőbb számítógépekre.

  1994-től 15 éven keresztül Bécsben, az Erste Bank szoftverházában dolgozott. (Az Erste Banké volt Ausztria legnagyobb számítógépe 10 – 20.000 terminállal.) Adabas/Natural, valamint DB2/Cobol rendszerekkel dolgoztak; real-time számlavezető banki szoftvert készítettek. Feladata rendszertervek készítése, ezek beprogramozása és termékfelelősi feladat ellátása volt.

  2010-ben nyugdíjba ment és hazaköltözött. Feleségével, Viszt Évával együtt egy vidéki informatikai biztonsági auditor cég számára készítettek kockázatfelmérő és elemző, valamint üzleti hatáselemző programokat.

  És ami még fontos
  • Család: egy fiú. (2021-es közlés.)
  • Felesége szakmabeli, Viszt Éva; mind a pályájuk elején, mind a végén együtt dolgoztak.
  • Szívesen túráztak, utaztak. Munkája kapcsán közel 4 évet töltött a család Németországban.
  • Egy fotó-és videóklub tagja. Több animációs videót is készített.

  Létrehozva: 2021.02.10. 17:56
  Utolsó módosítás: 2024.04.02. 23:31