Ecsedi Csaba

Születési dátum:
1951.
Születési hely:
Bakonszeg (Hajdu-Bihar megye)
Végzettség, szakképesítés:
 • számítógép-programozó - Számok - 1975.
 • programozó matematikus - ELTE - 1992.

 • Tinédzserként veszti el látását. A programozó képzés elvégzése után, 1975 és 1990 között telefonközpontosként dolgozik több munkahelyen. Eközben, 1987-ben kifejleszti a Dialer Modemet, mely üzenetrögzítő és automata hívásindító-továbbító funkciókat lát el vezetékes telefonhoz csatlakoztatva, gépi hangon. Következő fejlesztése a Teletext Reader for Visually Impaired Person, melynek használatával a képújság tartalma megjelenik a számítógép (PC) képernyőjén és az – a vakok számára akkor rendelkezésre álló beszédszintetizátorokkal összekapcsolva –részletesen felolvastatható.

  1990-2000 között az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal jogi osztályán rendszergazda; közben néhány évig szabadúszó.

  Eközben, 1993-1996 között a BME Távközlési és Telematikai Tanszékén fogyatékos emberek számára szolgáló, számítógéppel támogatott cél- és segédeszközök kifejlesztésével foglalkozik. A legfontosabb öt ilyen fejlesztésről lesz szó a következőkben.

  Vezetésével készül el a TELL angol-magyar kiejtésű hangos szótár, valamint a DLS (Dual Language Speech) kétnyelvű beszélőrendszer (a Soros alapítvány és az MTA Fonetikai Laboratórium támogatásával). 1998-ban, hazánkban elsőként, az ő irányításával fejlesztik ki a Magyarul Beszélő Ablakok (MBA) elnevezésű szoftvert, melynek használatával a látássérültek informatikai felzárkózása széles körökben elindulhatott. 1999-ben részt vesz a multimédiás beszélő rendszer, a MultiVox magyar beszédszintetizátor és a továbbfejlesztett változat, a ProfiVox kifejlesztésében. Végül (a JAWS for Windows honosítási projekt keretében) a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke és az Informatika a látássérültekért Alapítvány közös munkájában, a Windows-alapú képernyőolvasó fejlesztésében szakértőként, szoftverfejlesztőként dolgozik. Ennek eredménye a honosított, ProfiVox kimenettel ellátott magyar nyelvű képernyőolvasó, melyet az óta országos szinten használnak a látássérültek.

  2001-től. a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF, majd Óbudai Egyetem, ÓE) Neumann János Informatikai Karán (NIK) érzékszervi sérültek informatikai oktatásában felkészítő tanárként vesz részt.

  Eközben, szakértői vezetésével, elkészül a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (TMIT), az ÓE NIK és az M.I.T Systems (Mobil Információs Technológiákat Fejlesztő Kft.). közreműködésével kifejlesztett Magyarul Beszélő Mobiltelefon első verziója. Ez a BeszT program lehetővé teszi a mobiltelefonok használatát vakok és csökkentlátók számára: felolvassa (meghangosítja) pl. a névjegyzéket; a fogadott, a nem-fogadott és a tárcsázott számok listáját; az elküldött és a fogadott üzeneteket stb. Néhány speciális új funkció is segíti a készülék használhatóságát.

  A gépi beszédfeldolgozás területén kifejtett eredményes tevékenységéért 2009-ben Kempelen Farkas-díjban részesíti a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, az NJSZT, valamint az Optikai, Akusztikai Film és Színháztechnikai Tudományos Egyesület.

  És ami még fontos
  • Öt felnőtt gyermek édesapja.
  • Tinédzserként egy baleset során szeme megsérült, majd látása évek alatt teljesen leromlott. Szakmai tevékenységét már teljesen vakon végezte.
  • Szakmai munkásságát végig hobbiként élte meg.

  Létrehozva: 2018.06.18. 13:24
  Utolsó módosítás: 2019.11.06. 11:35