Ecsedi Csaba

Születési dátum:
1951.
Születési hely:
Bakonszeg (Hajdu-Bihar megye)
Végzettség, szakképesítés:
 • számítógép-programozó - Számok - 1975.
 • programozó matematikus - ELTE - 1992.

 • Tinédzserként vesztette el látását. A programozó képzés elvégzése után, 1975 és 1990 között telefonközpontosként dolgozott több munkahelyen. Eközben, 1987-ben kifejlesztette a Dialer Modemet, mely üzenetrögzítő és automata hívásindító-továbbító funkciókat látott el vezetékes telefonhoz csatlakoztatva, gépi hangon. Következő fejlesztése a Teletext Reader for Visually Impaired Person volt, melynek használatával a képújság tartalma megjeleníthető a számítógép (PC) képernyőjén, amely – a vakok számára akkor rendelkezésre álló beszédszintetizátorokkal összekapcsolva –részletesen felolvastatható.

  1990-2000 között az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal jogi osztályán rendszergazda; közben néhány évig szabadúszó volt.

  Eközben, 1993-1996 között a BME Távközlési és Telematikai Tanszékén fogyatékos emberek számára szolgáló, számítógéppel támogatott cél- és segédeszközök kifejlesztésével foglalkozott.
  Vezetésével készült el a TELL angol-magyar kiejtésű hangos szótár, valamint a DLS (Dual Language Speech) kétnyelvű beszélőrendszer (a Soros alapítvány és az MTA Fonetikai Laboratórium támogatásával).
  1998-ban, hazánkban elsőként, az ő irányításával fejlesztettél ki a Magyarul Beszélő Ablakok (MBA) elnevezésű szoftvert, melynek használatával a látássérültek informatikai felzárkózása széles körökben elindulhatott.
  1999-ben részt vett a multimédiás beszélő rendszer, a MultiVox magyar beszédszintetizátor és a továbbfejlesztett változat, a ProfiVox kifejlesztésében.
  Végül (a JAWS for Windows honosítási projekt keretében) a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke és az Informatika a látássérültekért Alapítvány közös munkájában, a Windows-alapú képernyőolvasó fejlesztésében szakértőként és szoftverfejlesztőként dolgozott. Ennek eredménye a honosított, ProfiVox kimenettel ellátott magyar nyelvű képernyőolvasó, melyet azóta országos szinten használnak a látássérültek.

  2001-től. a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF, majd Óbudai Egyetem, ÓE) Neumann János Informatikai Karán (NIK) érzékszervi sérültek informatikai oktatásában felkészítő tanárként vesz részt.

  Eközben, szakértői vezetésével, elkészült a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (TMIT), az ÓE NIK és az M.I.T Systems (Mobil Információs Technológiákat Fejlesztő Kft.) közreműködésével kifejlesztett Magyarul Beszélő Mobiltelefon első verziója. Ez a BeszT program lehetővé teszi a mobiltelefonok használatát vakok és csökkentlátók számára: felolvassa (“kihangosítja”) pl. a névjegyzéket; a fogadott, a nem-fogadott és a tárcsázott számok listáját; az elküldött és a fogadott üzeneteket stb. Néhány speciális új funkció is segíti a készülék használhatóságát.

  A gépi beszédfeldolgozás területén kifejtett eredményes tevékenységéért 2009-ben Kempelen Farkas-díjban részesítette a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, az NJSZT, valamint az Optikai, Akusztikai Film és Színháztechnikai Tudományos Egyesület.

  És ami még fontos
  • Öt felnőtt gyermek édesapja. (2018-as közlés.)
  • Tinédzserként egy baleset során szeme megsérült, majd látása évek alatt teljesen leromlott. Szakmai tevékenységét már teljesen vakon végezte.
  • Szakmai munkásságát végig hobbiként élte meg.

  Létrehozva: 2018.06.18. 13:24
  Utolsó módosítás: 2024.03.06. 18:40