Drasny József

Születési dátum:
1935.08.04.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1959.

 • 1959 augusztusától az MTA Kibernetikai Kutató Csoportban (KKCS) dolgozott. Ott bekapcsolódott az M-3 számítógép folyamatban lévő építési munkáiba, és a továbbiakban részt vett a gép üzemeltetésében, továbbfejlesztésében, majd később a szegedi József Attila Tudományegyetemre (JATE) való áttelepítésben.
  1965-től az Ural-2 számítógép felszerelését és karbantartását végezte. A fenti munkák mellett különböző hardver- és szoftver-fejlesztésekkel foglalkozott, részben kutatási céllal, részben külső megbízások alapján – példák a Digirad diszpécser központ központi egységének tervezése, tervezési és diagnosztikai programok írása és más munkák.

  1969-ben a Számítástechnikai Koordinációs Intézetben (SZKI) megalakította és vezette a (főosztály szervezésű) Tervezés-automatizálási Laboratóriumot. A részlegben számítógépek részegységeinek tervezését segítő, valamint gyártási dokumentációt készítő programok készültek, amelyeket azután szolgáltatásszerűen is alkalmaztak. Mint szakmai vezető, közreműködött a korszerű elektronikai gyártástechnológia magyarországi bevezetésében. Az SZKI-ban és részben a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Elektronikai Technológia Tanszékén üzembe állították a többrétegű nyomtatott huzalozású lemezek elkészítéséhez, ellenőrzéséhez és szereléséhez szükséges legújabb berendezéseket.

  Feladata volt még az SZKI-ban a szocialista országok által tervezett Egységes Számítástechnikai Rendszer (ESZR) tervezés-automatizálási munkáiban való együttműködés hazai szervezése. Ebben a szakágban ő volt a nemzetközi szakértői tanács magyar tagja.

  1990-ben néhány munkatársával megalapította a Multilayer Kft.-t, amelynek tevékenységi köre azonban már csak részben kapcsolódott a korábbi munkáihoz.

  1999-től nyugdíjas.

  És ami még fontos
  • 1958 óta versenybridzsező.
  • A kínai Változások Könyve (Ji King) nemzetközileg ismert kutatója. A témában megjelent ”A Ji King elfeledett világképe – A Ji gömb” c. könyve a Szenzár Kiadó gondozásában 2005-ben.

  Létrehozva: 2019.09.30. 17:11
  Utolsó módosítás: 2024.03.05. 22:23