Bródy Ferenc

Születési dátum:
1931.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2012.
Végzettség, szakképesítés:
 • filozófus - 1952.
 • matematikus
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1988 - Számítástudomány

  Az egyetem elvégzése után filozófusként tevékenykedett. Az 1970-es években váltott át a számítógépes szakmára, és nyugdíjazásáig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa volt

  Hihetetlen széles látókörű kutató volt, szerteágazó szakmai tevékenységgel. Az Intézet összetettebb, nagy felkészültséget követelő feladatokat bízott rá. Megoldásai, programjai mindig elméleti alapozással születtek, és hatékony kivitelezést talált rájuk – legyen szó játékprogramról, hálózati elosztók mikroprogramjáról, aritmetikai programcsomagról vagy tiszta matematikai feladatról. Megoldásai tanítható (és tanított) mintát adtak. Programalkotásai, írásai, a belső szakmai vitákban való szerepe a SZTAKI szellemi vezetői közé emelték.

  1988-ban megvédte Lokális hálózatok ütközésfeloldó algoritmusai című kandidátusi értekezését.

  Eredményeit négy világnyelven, tömören, szellemesen és precízen publikálta és dokumentálta, de mindig név nélkül. Így hát szakmai környezetén kívül csak kevesen ismerték ezeket.

  Nagy hatással volt munkatársaira; sokan vallják magukat tanítványának.
  Absztrakt gondolkodása kiemelte a kor számítástechnikusai közül. Második szakmájában is hasznos volt a magával hozott átfogó filozófusi szemlélete, általános műveltsége. Így született a nevével nem jegyzett, de keze munkáját egyértelműen dicsérő több kiadvány. Az egyik a jelentősebbek közül Neumann Jánosról írt The Neumann Compendium című egykötetes összefoglaló, melyet a Word Scientific kérésére készített Vámos Tiborral.

  És ami még fontos
  • Korábbi foglalkozása filozófus volt – Lukács György tanítványa, követője. Ebben a szakmában is kiemelkedő elme volt. Több nyelvről fordított filozófiai klasszikusokat, szerkesztett filozófiai tárgyú kiadványokat.
  • Az 1968-as csehszlovákiai inváziót követően vált meg eredeti szakmájától, de meggyőződését soha nem adta fel. Például a Charta `77 egyik magyar aláírója volt; később is nevét adta több tiltakozó megmozduláshoz.
  • A számítástechnikai szakmában ritkán fedezhető fel neve. Nem tartotta ugyanis lényegesnek, hogy ő a mű szerzője; inkább az alkotás minőségét helyezte előtérbe.

  Létrehozva: 2021.09.25. 21:46
  Utolsó módosítás: 2021.09.25. 21:48