Bárány Sándor

Születési dátum:
1951.05.14.
Születési hely:
Szeged
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1975.

 • Gimnazistaként Kalmár Lászlótól tanult programozást. Matematikusként indult, de egyéni informatikai tanterv keretében tanult – érdeklődési területei: programozási nyelvek, fordítóprogramok és a hordozhatóság.

  Az Információ Feldolgozási Laboratóriumban (Infelor) 1975-től 1983-ig programozási módszerek és rendszerszoftverek kutatását és fejlesztését végezte. Szoros kapcsolatba került a C.H.A. Koster professzor vezetésével működő CDL (Compiler Desription Language) csoporttal; ennek eredményeként is született meg az innovatív „CDL2 interaktív, integrált nyelvi rendszer”. Az 1980-as években az ANSWER operációs rendszer fájlrendszer fejlesztését vezette.

  1984-től számos kollégájával a Számítástechnikai Koordinációs Intézetbe (SZKI) ment át, ahol az MProlog rendszer hordozását és a termék lifetime management feladatát látta el.
  Ebben az időszakban lett a szabad szoftver filozófiának elkötelezett híve.

  1989-ben Ausztriába költözött családjával. Először (MProlog alapú) szakértői rendszerek fejlesztését végezte. Később, majd tíz éven keresztül, a banki informatika számára fontos újdonságainak feltárásában vett részt: hálózatok, interaktív rendszerek, intranet, kryptográfia, videókonferencia stb.
  Szabadidejében a GNU/Linux operációs rendszer és egyéb „alternatív” rendszerek (PGP) használatának elterjesztésében vett részt.

  1999-ben alkalma nyílt egy IBM technikai könyv megírásában részt venni. Egy amerikai IBM telephelyen töltött el hat hetet; itt ismerkedett meg az IBM nagygépes Linux-szal, melynek fejlesztésében is részt vett egy éven keresztül, Németországban.

  2001-től az IBM Ausztria munkatársa volt. Munkájának súlypontja a Linux szerverek konszolidálása és virtualizálása volt. Aktívan kereste a tudásmegőrzés és -megosztás lehetőségeit egy nagy szervezeten belül; az IBM legnagyobb munkatársi közösségének – a több mint ötezer fős szabad szoftver csoportnak – lett a tagja, majd európai társelnöke. Éveken keresztül az IBM saját szociális hálózatának a moderátora volt.

  2009-től nyugdíjba vonulásáig nagyvállalati erőforrás kihelyezési (outsourcing) projektek tervezésével, árazásával és eladásával foglalkozott.

  2018-tól az NJSZT Informatikatörténeti Fórum (iTF) által épített Adattár munkálataiban vesz aktívan részt.

  És ami még fontos
  • Több, mint húsz éven keresztül dolgozott feleségével, Janni Évával egy és ugyanaz munkahelyen és témában (diplomamunkájukat is közösen írták).
  • Hobbijai: zene (Illéstől Bartókig), olvasás, filmek, színház, CrossFit testedzés.

  Létrehozva: 2017.09.26. 19:35
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 13:23