Bárány Sándor

Születési dátum:
1951.05.14.
Születési hely:
Szeged
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1975.

 • Gimnazistaként Kalmár Lászlótól tanul programozást. Matematikusként indul, de egyéni informatikai tanterv keretében tanul, érdeklődési területei: programozási nyelvek, fordítóprogramok, hordozhatóság.

  Az Infelorban 1975-től 1983-ig programozási módszerek és rendszerszoftverek kutatását és fejlesztését végzi. Szoros kapcsolatba kerül a C.H.A. Koster professzor vezetésével működő CDL csoporttal, ennek eredményeként is születik meg az innovatív „CDL2 interaktív, integrált nyelvi rendszer”. A 80-as években az ANSWER operációs rendszer fájlrendszer fejlesztését vezeti.

  1984-től számos kollégájával a Számítástechnikai Koordinációs Intézetbe (SZKI) vált, ahol az MProlog rendszer hordozását és a termék lifetime management feladatát bízzák rá.

  Ebben az időszakban lesz a szabad szoftver filozófiának elkötelezett híve.

  1989-ben Ausztriába költözik családjával. (MProlog alapú) szakértői rendszerek fejlesztését kíséri. Később majd tíz éven keresztül a banki informatika számára fontos újdonságok feltárásában vesz részt: hálózatok, interaktív rendszerek, intranet, kryptográfia, videókonferencia stb. Szabadidejében a GNU/Linux operációs rendszer és egyéb „alternatív” rendszerek (PGP) használatának elterjesztésében vesz részt.

  1999-ben alkalma nyílik egy IBM technikai könyv megírásában részt venni. Egy amerikai IBM telephelyen tölt hat hetet. Itt ismerkedik meg az IBM nagygépes Linux-szal, melynek fejlesztésében is részt vesz egy éven keresztül, Németországban.

  2001-től az IBM Ausztria munkatársa. Súlypontja a Linux, szerverek konszolidálása és virtualizálása. Aktívan keresi a tudásmegőrzés és -megosztás lehetőségeit egy nagy szervezeten belül; az IBM legnagyobb munkatársi közösségének – a szabad szoftver csoportnak, 5.000+ tag – lesz az európai társelnöke. Éveken keresztül az IBM saját szociális hálózatának a moderátora.

  2009-től nyugdíjba vonulásáig nagyvállalati outsourcing (erőforrás kihelyezési) projektek tervezésével, árazásával és eladásával foglalkozik.

  És ami még fontos
  • Több, mint húsz éven keresztül dolgozott feleségével, Janni Évával egy és ugyanaz munkahelyen és témában (diplomamunkájukat is közösen írták).
  • Hobbijai: zene (Illéstől Bartókig), olvasás, filmek, színház, CrossFit testedzés.

  Létrehozva: 2017.09.26. 19:35
  Utolsó módosítás: 2020.09.28. 12:32