Baracza Lajosné Dévai Gizella

Születési dátum:
1944.07.28.
Születési hely:
Kaposvár
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - MKKE - 1966.
 • adatfeldolgozási rendszerszervező - Számok - 1972.
 • közigazgatási szakvizsgát tett - Magyar Közigazgatási Intézet - 2000.

 • A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) Általános közgazdasági szak területi tervezés specializáció elvégzése után a Belkereskedelmi Minisztérium Számítóközpontjában (KERINFORG) dolgozik, ahol lehetősége van megismerni az első olyan számítógépet, amely már alkalmas adatfeldolgozási feladatok elvégzésére. Nagykereskedelmi vállalatok adatfeldolgozási rendszerének tervezésében és megvalósításában, programozásában vesz részt.

  1970 végén kerül a Központi Statisztikai Hivatalba (KSH), ahol közel négy évtizeden át dolgozik azért, hogy a statisztikát mindig a rendelkezésre álló legkorszerűbb technikai megoldások támogassák. A KSH Számítástechnikai Igazgatóságán, majd a KSH Informatikai Főosztályán osztályvezető-helyettes, osztályvezető, 1995-től főosztályvezető-helyettes, majd 2007-2009 között a Módszertani főosztály statisztikai főtanácsadója. Munkatársaival kezdetben a statisztikai adatok egységes szemléletű adatbázisát valósítják meg, majd a technika, a szoftver rendszerek fejlődése nyomán a statisztikai feldolgozási folyamat egyes fázisaira terveznek általánosan használható, automatizált megoldásokat. Ezek közül kiemelkedő a KSH adattárház-rendszere, amely lehetővé teszi a statisztikai adatok tetszés szerinti lekérdezését, megjelenítését házon belül és az interneten a külső felhasználók számára. Kiemelendő még a KSH meta-információs rendszere, amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy tájékozódjanak arról, hogy a KSH milyen fogalmakat, módszereket, eljárásokat használva dolgozza fel és publikálja adatait.

  Számos statisztikai és informatikai konferencián tartott előadást. Tervezési és módszertani munkásságát a KSH-ban ma is működő rendszerek, ezek rendszertervei, dokumentációi őrzik. Vezetésével és szakmai tudásával nemzetközi szinten is elismert informatikai rendszer jött létre a KSH-ban.


  Létrehozva: 2018.01.23. 11:36
  Utolsó módosítás: 2020.02.16. 19:59