Baracskai Zoltán

Születési dátum:
1953.
Születési hely:
Szabadka, Szerb Köztársaság
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - University of Novi Sad, Szerb Köztársaság - 1977. (Faculty of Economics Subotica)
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1983 - University of Novi Sad, Szerb Köztársaság - Közgazdaságtudományok

  Az 1980-as évektől kezdve kutatja, és egyetemeken tanítja az üzleti döntéseket.

  A szarajevói városi tervező iroda informatikai csoportjának tagjaként több éven keresztül az operációkutatók SYMOPIS konferenciájának szervezőbizottsági tagja volt.

  1988-ban a University of Minnesota vendégtanárként ismerte meg a Guru szakértő keretrendszert (expert system shell), és ennek nyomán készítette el fejlesztőcsapatával az EEE keretrendszert. 1992-ig a szarajevói egyetem közgazdasági intézetének tanáraként mérnök és közgazdász hallgatóknak az üzleti döntések EEE keretrendszerrel való támogatását tanította.

  1992-től Magyarországon él. Először az akkori Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE) Vezetőképző Intézetében, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) dolgozott, mint egyetemi docens. A szakértőrendszerek alkalmazhatóságában szerzett tapasztalataira építve az 1990-es évek elején fejlesztette ki a Doctus szakértő rendszert, melynek működése a gépi tanuláson alapult. Később egy speciális algoritmus felhasználásával a Doctus-ba az induktív és a deduktív következtetés mellé beépítette a redukciót is. Így egy egyszerű szakértő rendszerből egy komplex szakértő keretrendszer jött létre. Az üzleti döntések előkészítését és a döntési folyamatok átláthatóságát ennek a keretrendszernek a segítségével több hazai és külföldi vállalatban, mint tanácsadó és coach támogatja.

  2017-től a Széchenyi István Egyetem (SZE) Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola angol nyelvű SzEEDSM (Doctoral Program in Management of Széchenyi University ) programjának tanára és témavezetője. PhD hallgatóinak kutatási területe a döntéshozó gondolkodásmódjának modellezése.

  És ami még fontos
  • 1983-ban megszerezte a közgazdaságtudományok doktora (DSc külföldön) címet – University of Novi Sad, Szerb Köztársaság.

  Létrehozva: 2019.03.08. 09:11
  Utolsó módosítás: 2022.02.03. 10:02