Aszalós János

Születési dátum:
1931.03.22.
Születési hely:
Szeged
Halálozási dátum:
2016.08.24.
Végzettség, szakképesítés:
 • programozó matematikus - ELTE - 1981.

 • Első munkahelye 1965-től az akkori Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium Számítástechnikai Központja volt. Munkaterületei: adatelőkészítés, adatellenőrzés, majd programozás az URAL-2 számítógépen. A legnagyobb volumenű munka az építőipari vállalatok számára kidolgozott és létrehozott erőforrás-ütemezési feladatokhoz kötődött.

  1972-től 1991-ig az Információfeldolgozó Laboratóriumban (Infelor), majd az utód intézményekben, a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézetben (Számki), illetve a Számítástechnika Alkalmazási Vállalatnál (Számalk) dolgozott programozóként, majd programtervezőként. Egyik első munkája egy makro-assembler létrehozása volt. Később a strukturált programozás módszertanával foglalkozott, kutatási, gyakorlati és publikációs szinten egyaránt.

  Részt vett a mesterséges intelligencia több ágának kutatásában és kivitelezési munkáiban (formális nyelvészet, különböző szakértő rendszerek és keretrendszerek). Foglalkozott ezek matematikai megalapozásával és gyakorlati alkalmazásával is (kognitív pszichológia, tudásreprezentáció, matematikai logika, döntési stratégiák – különös tekintettel az orvosi diagnózisra és gondolkodásmódra). Részt vett többek között az első hazai gasztroenterológiai szakértő rendszer (GAIA) fejlesztésében is, melynek orvos-szakértői a szekszárdi Balassa János Kórház (majd az Egészségügyi Minisztérium Gyógyító Ellátás Információs Központja, a Gyógyinfok) orvosai voltak, Simon László és Jávor András doktorok vezetésével. E témákból közel 30 publikációt, oktatási anyagot, tanulmányt dolgozott ki.

  A formális nyelvek alapelveiről egy hetes kurzust tartott Havannában. Mesterséges intelligencia témákban több hazai és külföldi konferencián tartott előadásokat (Drezda, Pozsony, Szófia. Várna, Leningrád, Párizs, Pozsony). Mindeközben oktatott a Számalk oktatási központjában, valamint évekig külső előadója volt a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolának (KKMF). Oktatási tevékenységét 1991-es nyugdíjazása után is folytatta.

  1992-től a GIRO francia cég magyar leányvállalatánál a magyar bankok és felhasználóik közötti kapcsolat kifejlesztésénél, valamint a bankkártya-rendszer honosításánál vállalt szerepet. Kidolgozója volt egy olyan alrendszernek, melynek célja a teljes GIRO rendszer működésbeli hibáinak detektálása és diagnosztizálása – egy szakértő rendszer keretén belül.

  Munkásságát 1990-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fényes Elek emlékéremmel ismerte el.

  És ami még fontos
  • Család: 4 gyermek és 5 unoka.
  • A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematika-fizika szakján 1953-ban megkezdett tanulmányait az 1956-os eseményekben való aktív részvétele miatt félbe kellett szakítania. Tanulmányait csak jóval később folytathatta, elvégezve az ELTE esti tagozatán a programozó matematikus szakot.
  • 1991-ben a Magyar Köztársaság Elnöke 1956-os emlékéremmel tüntette ki.
  • Nyugdíjazása után nyilvánosan is bekapcsolódott a vallási közéletbe. Előadásokat tartott a TV-ben, konferenciákon, különböző találkozókon; cikkeket írt ilyen tematikájú szakfolyóiratokba.
  • 2018 decemberében a HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központ egyik előadótermét Aszalós János teremnek nevezték el.

  Létrehozva: 2016.07.21. 21:00
  Utolsó módosítás: 2024.03.03. 18:50