Ádám Tihamér

Születési dátum:
1945.09.12.
Születési hely:
Mezőzombor
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1970.
 • digitális elektronikai szakmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1976.

 • 1970-től Miskolcon az Észak-magyarországi Áramszolgáltatónál (ÉMÁSZ) villamosmérnök. 1972-től az Építésgazdasági és Szervezési Intézet (ÉGSZI) miskolci EMG830 számítóközpontjában hardveres mérnök. Munkatársával, Somosvári Bélával a számítóközpont és a Felsőzsolcai Házgyár között a termelési adatok online feldolgozásához adatátviteli vonalat valósít meg.

  1976-tól a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) Matematikai Intézete munkatársa, az ODRA 1304-es számítógép üzemeltetője, ahol szintén Somosvári Bélával számos fejlesztést végez. Ennek eredményeképpen az alapvető hardver ismeretek oktatásához a digitális alapáramkörök működését bemutató mérőtáblák épülnek, mérési leírásokkal, mintafeladatokkal és gyakorlatok kidolgozásával. A mikroprocesszorok működésének szemléltetésére táskába épített demonstrációs mikrogép, majd kontaset szekrénybe szerelt I8085 alapú mikroszámítógép készül. Utóbbi szemléltette a számítógépek működését, a belső- és a külső perifériás adatáramlásokat, alapszintig lebontva (utasítás lehívás, címkidolgozás, memória-írás/olvasás, gépi ciklusok, belső állapotok). Az ODRA-hoz az üzemképtelenné vált kártyaolvasó pótlására Videoton kártyaolvasót illesztő elektronikát terveznek és építenek, mely a számítóközpont használhatóságát több évvel meghosszabbította.

  1986-tól az újonnan alakuló Egyetemi Számítóközpontban dolgozik üzemeltetési csoportvezetőként. Részt vesz egy Németországból kapott Siemens 7760 számítógép Miskolcra telepítésében, a számítógép és a BS2000 operációs rendszer magyar nyelvű felhasználói kézikönyvének elkészítésében, az egyetemi adatátviteli hálózat kiépítésében. 1989-től főállású oktató az Elektrotechnikai Tanszékén, majd az Automatizálási Tanszéken, amelynek 2001-től 2009-ig a vezetője; az egyetem neve 1990-től már Miskolci Egyetem (ME). Digitális jelprocesszorok és mikrovezérlők irányítástechnikai és infokommunikációs alkalmazásaival kapcsolatos tárgyakat oktat. Kutatómunkája is e területekre irányul, több kutatási projektet nyer és vezet.

  2002-ben Széchenyi István ösztöndíjban részesül.1992-től több éven át a Texas Instruments (TI) digitális jelprocesszorok magyarországi konzulense. Egyesületi tagságok: NJSZT, Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT). 2010-től nyugdíjas.

  Lásd még
  És ami még fontos
  • 1970 óta nős, két gyermeke és két unokája van.

  Létrehozva: 2015.12.06. 09:22
  Utolsó módosítás: 2019.11.22. 20:35