Ádám Tihamér

Születési dátum:
1945.09.12.
Születési hely:
Mezőzombor
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1970.
 • digitális elektronikai szakmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1976.

 • 1970-től Miskolcon az Észak-magyarországi Áramszolgáltatónál (ÉMÁSZ) villamosmérnök; 1972-től az Építésgazdasági és Szervezési Intézet (ÉGSZI) miskolci EMG 830 számítóközpontjában hardveres mérnök volt. Munkatársával, Somosvári Bélával a számítóközpont és a Felsőzsolcai Házgyár között a termelési adatok online feldolgozásához adatátviteli vonalat valósított meg.

  1976-tól a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) Matematikai Intézete munkatársa, az ODRA 1304-es számítógép üzemeltetője, ahol szintén Somosvári Bélával számos fejlesztést végzett. Ennek eredményeképpen az alapvető hardver ismeretek oktatásához a digitális alapáramkörök működését bemutató mérőtáblák épültek, mérési leírásokkal, mintafeladatokkal és gyakorlatok kidolgozásával. A mikroprocesszorok működésének szemléltetésére táskába épített demonstrációs mikrogép, majd kontaset szekrénybe szerelt I8085 alapú mikroszámítógép készült. Utóbbi szemléltette a számítógépek működését, a belső- és a külső perifériás adatáramlásokat, alapszintig lebontva (utasítás lehívás, címkidolgozás, memória-írás/olvasás, gépi ciklusok, belső állapotok). Az ODRA-hoz az üzemképtelenné vált kártyaolvasó pótlására Videoton kártyaolvasót illesztő elektronikát terveztek és építettek, mely a számítóközpont használhatóságát több évvel meghosszabbította.

  1986-tól az újonnan alakuló Egyetemi Számítóközpontban dolgozott üzemeltetési csoportvezetőként. Részt vett egy Németországból kapott Siemens 7760 számítógép Miskolcra telepítésében, a számítógép és a BS2000 operációs rendszer magyar nyelvű felhasználói kézikönyvének elkészítésében, az egyetemi adatátviteli hálózat kiépítésében. 1989-től főállású oktató volt az Elektrotechnikai Tanszéken, majd az Automatizálási Tanszéken, amelynek 2001-től 2009-ig a vezetője – az egyetem neve 1990-től már Miskolci Egyetem (ME). Digitális jelprocesszorok és mikrovezérlők irányítástechnikai és infokommunikációs alkalmazásaival kapcsolatos tárgyakat oktatott. Kutatómunkája is e területekre irányult, több kutatási projektet nyert és vezetett.

  2002-ben Széchenyi István ösztöndíjban részesült.1992-től több éven át a Texas Instruments (TI) digitális jelprocesszorok magyarországi konzulense volt. 2010-től nyugdíjas.

  Egyesületi tagságai: NJSZT, Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT).

  Lásd még
  És ami még fontos
  • 1970 óta nős, két gyermeke és két unokája van. (2018-as közlés.)

  Létrehozva: 2015.12.06. 09:22
  Utolsó módosítás: 2023.11.18. 14:25