Informatikatörténeti Fórum és a virtuális tárlatvezetés

Ismét gazdagodott a honlapunkon a Tárlat rovat, azaz ahol a virtuális tárlatvezetést lehet megtekinteni, élvezni.

A Tárlat rovat olyan virtuális tárlatok látogatására hívja kedves látogatóit, amelyek az Informatikatörténeti Adattár (iTA) több mint 4000 tételt tartalmazó gyűjteményén alapulnak, és alkalmat adnak arra, hogy bemutassunk (alapvetően idővonalon) olyan információkat, dokumentumokat, videókat, képeket, eseményeket, történéseket, amelyek a magyar informatika történetével kapcsolatosak.

Most egy újabb tárlat készült Havass Miklós vezetésével és ezt hoztuk nyilvánosságra „Arcképek a magyar egészségügyi informatika történetéből” címmel. A tárlat egy új szakma magyarországi kialakulását ismerteti 199 kiemelkedő személyiségének bemutatásán keresztül.

A tárlatra épül és szintén bemutatásra került egy részletes tanulmány, amely a hivatkozások részleteibe is betekintést enged.

Az elmúlt időszakban a gyógyító munka alapvető eszközévé vált az informatika, és annak alkalmazása. A tárlat az elmúlt közel 61 évet mutatja be meghatározó alkotó személyiségeken keresztül, akiknek történeti háttere a hivatkozásokon keresztül, az Adattár tételei között találhatók meg.

Az idővonalon elhelyezkedő ismeretek az alábbi témákat és eredményeket mutatják be.

—korai stádium (1956 – 1970.): Bio-statisztika „számítógépesítése & quot” jelfeldolgozás, kibernetikai kísérletek, számítógépes kísérletek;

—fiatalkor (1970-1990). Nemzeti és nemzetközi tudományos társaságok alapítása, tudományos konferenciák, élettani modellezés és szimuláció, klinikai alkalmazási kísérletek, egészségügyi intézmények számítógép használata, szabályalapú szakértő rendszerek;

—konszolidáció (1990-2014). Az egészségügyi informatika szakmává válása, orvosi információtudomány fejlődése, ugyanakkor gyakorlati applikációk széleskörű terjedése, kísérletek gyógyító területek rendszerszerű szemléletére, orvosi ismeretreprezentáció, kódolás, klinikai betegadat tárolás, kórházi rendszerek, egészségügy ágazati modellek, első képzések, képalkotás feldolgozása, telemedicina, komplex betegrekordok;

—érett kor (2014-2022). Az E-egészségügy fogalma, gyakorlata, rendszerek összekapcsolása, hálózatok, az internet hatása, szubdiszciplinák virágzása, magyar kutatási eredmények beépülése a globális világba.

Kellemes virtuális időutazást a Tárlatok tanulmányozásával, és az aktuális témán kívül az egész Adattár megtekintésével.
MK


Létrehozva:2022.11.14. 13:32

Utolsó módosítás: 2022.11.14. 13:32