Hivatkozási név: HTSz

Híradástechnika Szövetkezet

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1951
Címe:
Budapest 1116, Temesvár u. 20.
Alapítók:
n.a.
Tevékenység legfőbb céljai, területe

Televíziós mérő és vizsgáló műszerek, stúdió és ipari televízió-rendszerek és berendezések fejlesztése, telepítése.

1983-ban kezdte meg a kábeltelevíziós rendszerek építőelemeinek kifejlesztését. A kábeltelevíziós fejállomások, stúdiók egyes építőelemeinek gyártása mellett a fejlesztési program többek között elosztóhálózati építőelemek létrehozását is eredményezte.

Felső vezetői
Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Mécs Imre, fejlesztőmérnök
  • Koller László, fejlesztő
Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

A HT1080Z számítógépet a Híradástechnika Szövetkezet készítette az első iskola-számítógép pályázatra amelyet meg is nyert vele. Igaz, egy licenc licenceként – az eredetije a Tandy TRS 80 Model I volt, amelyet a hongkongi EACA vállalat Video Genie néven gyártott – ez alapján készült a hazai változat. A középiskolák nagy részét ezzel a géppel szerelték fel állami pénzen.

Híradástechnika K-832

Hazai kötődésű, a Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott egyik legelső zsebszámológép. A kanadai Bowmar MX-55 számológépének licenc-gyártása, az eredeti készülék 1974-től, a HT gyártás kb: 1975/76-től zajlott. Az eredeti elektronikát módosították, és két IC-t a nálunk akkor jóval olcsóbb diszkrét alkatrészekkel váltottak ki, de a lényeg megegyezik. Jó minőségű és kidolgozású, 3 tölthető NiCd akkumulátor-cellával működtetett alapfunkciós kis készülék, 8 digites LED kijelzéssel

A zsebszámológépek hazai elterjedéséhez nagymértékben hozzájárult a Híradástechnika Szövetkezet, hiszen 1973-tól napjainkig mintegy 20 fajta számológépet gyártott, összességében 100—110 ezer darabot.

PTK—1096 számológép

E számológép a legkorszerűbb számológéptípusa a Híradástechnika Szövetkezetnek mely mint zsebszámológép, akkumulátorról üzemeltethető 24800 Ft-os fogyasztói áron forgalomba hozott programozható tudományos zsebszámológép.

Továbbá gyártott monitorokat, különleges minőségű tv-rendszereket, és egyéb elektronikai alkatrészeket.

Átalakulások

A HT-ből sok más híradástechnikával és elektronikával foglalkozó cég jött létre, sokuk még ma is működik. pl.: Nyomtatott huzalozású Áramköri Lapokat Gyártó Zrt. (A céget az OMFB, MTA, Híradástechnika Szövetkezet és Budapest Bank alapította 1989-ben, professzionális nyomtatott áramköri lapok gyártására.)

Érdekességek

A félprofesszionális területen a szükséges ellenőrző, keverő, beállító stb. készüléken kívül igen sokféle kamerát, melyek közül néhány egészen különleges igényeknek felel meg (pl. a sötétben is „látó”) nagyérzékenységű kamera.

A HT-3080C típusú számítógépet a Híradástechnika Szövetkezet, 28000 Ft-ért árulta a középiskolák számára 1986-ban


Létrehozva: 2016.07.03. 14:28
Utolsó módosítás: 2024.02.12. 20:26