Hivatkozási név: GRKCS

Gazdasági és Rendszertechnikai Kutató Csoport

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1964
Címe:
 • Budapest V. kerület, Fehérhajó utca 1.
Alapítók:
 • OMFB
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  A GRKCS-ban 3 elkülönült tevékenység folyt.

  1. Az alapító OMFBszakmai munkáját (elemző tanulmányok kidolgozása) segítő, támogató részleg (főosztály)
  2. Az elsődlegesen a Magyar Gumiipari Vállalat, majd a Magyar Alumíniumipari Tröszt irányítási és információs rendszerének elemzését majd szervezetfejlesztését és számítógépesítését végző főosztály (Dr. Edelényi László vezetésével)
  3. A Digirad üzemi irányító és adatfeldolgozó rendszert fejlesztő főosztály (Németh Pál vezetésével)
  Felső vezetői
  • Kis-Jovák József, igazgató 1968 előtt
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A Digirad fejlesztés eredményeit az 1968. augusztus végén – szeptember elején Esztergomban megrendezett számítástechnikai kiállításon bemutattuk, erről az Informatika Elektronika lapban megjelent publikáció. A fejlesztést a GRKCS munkatársai (Konczér Oszkár, Fodor Dezső, Vörös Gábor, Ivánka Gabriella, Bellus János, Sipka László stb.) mellett külső munkatársként Drasny József, (MTA Számítástechnikai Központ), Bánhegyi Ottó ( Vilati), Grosics Gusztáv és Lajta Károly (Telefongyár) is segítette, a Digirad egyes egységeinek legyártása a Telefongyárban és a Vilatiban történt, mivel a GRKCS megfelelő színvonalú kivitelező kapacitással és technológiával nem rendelkezett.

  Átalakulások

  Kiss-Jovák József GRKCS igazgató 1968.09.01-tól az EFKI igazgatói posztjára került kinevezésre. Ettől kezdődően az INFELOR-ba történő átmenetet Turányi Gyula vezette le Dr. Németh Lóránd INFELOR igazgatóval együttműködve.
  A Németh Pál által vezetett részleg csak formálisan került át az INFELOR-ba, mivel már 1968 júniusától kezdve az OMFB-től kapott, az ESZR rendszer nemzetközi együttműködés hazai feladatainak előkészítésén és szervezésén dolgozott a Pesti Lajos KSH elnökhelyettes és Kiss Árpád OMFB elnök megállapodása alapján (Erről Pesti Lajos részletesen beszámolt az NJSZT iTFrendezvényen a Számalk megemlékezésére készült dokumentumban is).


  Létrehozva: 2016.07.03. 14:17
  Utolsó módosítás: 2019.10.17. 22:12