Hivatkozási név: DATORG

DATORG Külkereskedelmi Adatfeldolgozó és Szervező Rt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1968
Címe:
 • Budapest, Dorottya utca 6
Alapítók:
 • Külkereskedelmi Minisztérium
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Az országos külkereskedelmi statisztika feldolgozása, a magyar külkereskedelem tételes feldolgozása, a külkereskedelmi vállalatok és a világ országaiban működő kereskedelmi kirendeltségek számára informatikai rendszerek.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Őri Atilla, fejlesztő
  • Kolonits László, fejlesztő
  • Majos Piroska, külkereskedelmi részleg fejlesztésének vezetője
  • Horvát Gyuláné, fejlesztő
  • Orsolya János, fejlesztő
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  250-300 ember
  Árbevétel
  körülbelül 100 millió forint
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Átalakulások

  1987-ben jött létre a Kopint-Datorg Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet, melynek létrejötte tömören, a következő: A Datorg igazgatója nyugdíjba vonult, mire a Kopint akkori vezetője Veres Péter, aki korábban a Külkereskedelmi Minisztériumban dolgozott (nem összekeverendő egy akkori miniszterrel), elérte a két cég összeolvadását, ezzel fenntartva a kutatás lehetőségét.

  Érdekességek

  Amikor a cég megvette az Oracle adatbázis kezelőt, a vám és külker statisztika alkalmazásához, akkor ebben első volt Magyarországon. Bár az Oracle Magyarország ekkor már megalakult, de az még csak kisebb alkalmazásokkal foglalkozott. Nem volt még kellő tapasztalat, olyan nagyszabású feladatok megvalósításában, mint amilyeneket a Datorgnál végeztek. Így, volt amikor amerikai szakemberekhez kellett fordulniuk, ezzel mondhatni megalapozott a magyar „Oracle kultúrának”, valamint ez a szóban forgó cégnek is jó referenciaként szolgált, ugyanis termékei képesek voltak a munka elvégzésére.

  Egy minisztériumi személy által való irányítás, akár a vezérigazgató döntései feletti ellenőrzés; inkább szakmai, mint politikai jellegű beavatkozások. Ha az importból, vagy az exportból egy kicsivel több kellett, akkor utasítást adtak a külkerek felé, pár nappal korábban történik a zárás. Így például egy nagyobb szállítmány átcsúszhatott a jövő hónapra, amikor esedékes volt egy pártkongresszus, vagy hasonló volumenű esemény.


  Létrehozva: 2016.06.25. 16:24
  Utolsó módosítás: 2017.08.19. 15:23