Paksi Atomerőmű Tréningszimulátor

Az atomerőművi üzemeltető személyzet (operátorok) képzésének elősegítése, a valós technológiai és irányítási környezet teljes léptékű, valós idejű, szimulált leképezésével

A rendszer teljes neve:

A Paksi Atomerőmű Vállalat teljes léptékű (full-scale) szimulátor rendszere

Alkalmazás területe:
Folyamat- és termelésirányítás
Oktatás
Fejlesztő intézmény(ek):

MTA KFKI MSZKI

NOKIA

MTA KFKI AEKI

MTA SZTAKI

Paksi Atomerőmű Vállalat (PAV)

Fejlesztés/kibocsátás/követés ideje:
     

1984-1988

Fejlesztő személy(ek):

KFKI MSZKI (fővállalkozó): Domiczi Endre, Gyalogh Kálmán, Homola László, Kerényi László, Kováts János, Köveshegyi László, Padányi Zoltán, Reé Eörs, Szabó Gábor, Szebényi Endre, továbbá:

a Nokia Simulator Department munkatársai

KFKI AEKI munkatársak

SZTAKI munkatársak

a PAV munkatársai

Felhasználó intézmény(ek):

PAV Oktató Központja

A rendszer leírása

A szimulátorban felépítésre került egy teljes blokki vezénylőterem vezérlő-pultjának és -paneljeinek valamennyi állapot- és kijelző műszere, beavatkozó szerve. Ezeknek az elemeknek a valós időben történő működtetését a technológiát matematikai modellekkel szimuláló un. szimulátor számítógép végzi. A vezénylőtermi információkon túl az operátorok rendelkezésére állnak még (ugyanúgy, mint a valós blokkon) az un. blokkszámítógép által előállított és rendezetten megjelenített adatok, melyek technológiai csoportonként, funkciókként, fontosság szerint tartalmaznak már feldolgozott információkat, hibajelentéseket. A szimulátor fontos része az instruktori panel, ahonnan a vezető oktató váratlan helyzetek szimulálásával befolyásolja az oktatás folyamatát.
A szimulátoron a képzés jól felépített forgatókönyvek alapján, tapasztalt instruktorok közreműködésével történik. Az operátorok betanuló, majd rendszeres, szintentartó képzéseken vesznek részt. A személyzet az erőmű működtetésével összefüggő valamennyi normál üzemeltetési tevékenységet, és nagy számban üzemzavar elhárítási gyakorlatokat végez.

Technikai jellemzői
Hardver környezet

2 iker VAX-11/780 szimulátor számítógép a technológia szimulálására
1 TPA 11/440 blokkszámítógép a technológia felügyeletére
8 db CAMAC Intelligens Keretvezérlő (ICC) a blokkvezénylői CAMAC keretek valós idejű vezérlésére
30 db CAMAC keret analóg és digitális interface modulokkal a vezérlőpult és vezérlő panelek szimulált működtetésére (összesen cca. 10 ezer analóg és digitális jel kezelése)

Szoftver környezet

NOKIA szimulátor szoftver, paksi blokkokra adaptálva
RSX 11-M blokkszámítógép alapszoftver és OPAL programrendszer
MFT 80 real-time operációs rendszer alatti vezérlőszoftver, az intelligens CAMAC modulok számára

Használat

A szimulátor átadása óta folyamatos használatban van. A rendszert a Paksi Atomerőmű munkatársai időközben továbbfejlesztették.

Történeti érdekeségek

Időközben a rendszert a Paksi Atomerőmű munkatársai továbbfejlesztették, a változásokhoz hozzáigazították, eszközeiben korszerűsítették.

Források
  • Lukács József: A lyukszalagtól az informatikáig – TPA történet, KFKI Számítástechnikai Rt., Magyar Tudománytörténeti Intézet 2003
  • Szimulátor Központ: A paksi atomerőmű teljes-léptékű szimulátora, MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kiadás
Adatközlő

Padányi Zoltán szíves közlése alapján (2019. dec.)


Létrehozva: 2020.01.02. 17:04
Utolsó módosítás: 2023.04.09. 11:39