topCAD – kétdimenziós tervező/rajzoló szoftver

A Graphisoft az 1980-as évek közepén fejlesztette, 1989-ig forgalmazta topCAD néven a kétdimenziós műszaki tervek készítését és rajzolását Apple Macintosh személyi számítógépen támogató szoftvert, amely a CAD (Computer-aided Design) kategória intelligens rajztábla néven is emlegetett  csoportjába sorolható.  A 80-as évek végéig a termék több tucat licenszét értékesítették – elsősorban Olaszországben, Svájcban  és Ausztráliában.

Rövid név:

topCAD

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Tudományos-műszaki-statisztikai számítások

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1986-88

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Tari István Gábor

Szabó Lóránt

Molnár István

Szabó László

Hardver/Szoftver környezet

Apple Macintosh személyi számítógép, Mac OS operációs rendszer.

Használat

Nemzetközi disztiribúciós hálózaton keresztül terjesztett termék – elsősorban olasz, svájci és ausztrál tervező irodák részére.

Történeti érdekességek

A topCAD szoftver egy olasz cég (Bieffe sarl., Padova) megrendelésére a Graphisoft által Unix operációs rendszerben, Vax munkaállomásokra  kifejlesztett, azonos funkciójú BIGRAPH nevű szoftver forráskódjának MacOS implementációjaként és továbbfejlesztéseként készült. Az eredeti BIGRAPH megrendelőjével a forráskód felhasználását illetően a Graphisoft megállapodott, így 1986-ban a topCAD a Graphisoft kizárólagos tulajdona lett. 1989-ben a termék további fejlesztését és követését a Graphisoft beszüntette. Feltehetően azért, mert erőforrásait a háromdimenziós tervezést támogató, a hagyományos CAD funkciókat meghaladó BIM szemléletet képviselő, nemzetközileg egyre elismertebb termékére, az ArchiCAD-re kivánta összpontosítani.


Létrehozva: 2020.04.19. 19:19
Utolsó módosítás: 2020.04.21. 15:22