MESSE- Medical Expert System of Special Examinations

A MESSE (Medical Expert System of Special Examinations) egy szakvizsgálati szakértő rendszer, amely a gasztroenterológia területén a szakvizsgálatok indikációi és kontraindikációi alapján támogatja a megfelelő szakvizsgálat kiválasztását, segítve az adminisztrációt is. Segíti a beteg kezelőorvosát a megfelelő műszeres vizsgálat kiválasztásában, informálva őt az egyes szakvizsgálatokról – ezzel tehermentesíti a szakvizsgálatokat végző orvost a betegenként ismétlődő szóbeli konzultációtól.

A tanácsadás párbeszédes üzemmódban történik; a felhasználó orvost lépésről-lépésre segíti a megfelelő szakvizsgálat kiválasztásában, tanácsát meg is indokolva. A rendszer emellett a nővér és a beteg számára kinyomtatja a vizsgálathoz szükséges tudnivalókat és annak időpontját.

A rendszer 16 betegségkört, 7 vizsgálatot, 35 indikációt, 25 kontraindikációt kezel, valamint 35 tájékoztató adatcsoportot ad eredményként a kezelőorvos, a vizsgálatot előkészítő nővér és a beteg felé.

Rövid név:

MESSE

Kategória:

Alkalmazói szoftver > Mesterséges intelligencia

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1987- fejlesztés indítása
1988- prototípus bemutatása
1989 - sikeres klinikai tesztelés
1990 - továbbfejlesztés finanszírozási okokból leáll

Létrehozó intézmények:

SZKI (Elméleti Laboratórium)

Margit Kórház (III. sz. Belgyógyászaton működő Endoszkópos Laboratórium)

Fejlesztő személyek:

Balkányi László (Dr., orvos-szakértő)

Molnár Katalin (vezető szoftverfejlesztő, SZKI)

Sántáné-Tóth Edit (szoftverfejlesztő, SZKI)

Tóth Tamásné (projektvezető, SZKI)

Hardver/Szoftver környezet

A rendszer fejlesztése és futtatása Intel 80386 (i80386) processzorra épülő számítógépeken, MS-DOS operációs rendszerben, az MProlog 2.3 alaprendszer felhasználásával történt.

Készült egy redukált változat is IBM PC/XT/AT kompatibilis gépekre, minimum 640 byte központi memóriával.

Használat

A MESSE 1990-es három szakvizsgálatot tartalmazó változatának verifikálása sikeres volt; a Margit Kórházban a klinikai tesztelés, a validálás is megtörtént: az orvosok az eredményt igéretesnek találták, és a továbbfejlesztést (több vizsgálattal való bővítést) javasolták. Az addigi fejlesztést finanszírozó SzKI ezt a rendszerváltás idején már nem tudta vállalni. Az 1990-es változat oktatási célra alkalmas. Funkcionalitásába bepiilantást ad a rendszer főmenüje.

Források
  1. Balkányi, K. Molnár, E. Sántáné-Tóth, M. Tóth: „MESSE: a Medical Expert System of Special Examinations”. Congr. of ES and Decision Support in Medicine, Hannover, Sept. 1988.
  2. Sántáné-Tóth E., „Orvosi szakértő rendszer fejlesztések MPrologban”, Hungarian Medical Informatics’90. 4-5 June 1990.

Létrehozva: 2020.10.04. 18:07
Utolsó módosítás: 2020.10.05. 10:36