DIL fordítóprogram

A DIL (Datasaab Interpretative Language) tranzakciókezelő nyelv fordítóprogramja  a svéd Datasaab cég megrendelésére készült, a cég által fejlesztett és gyártott D5 típusú kis (mini) számítógépre. Egyike a hetvenes évek sikeres szellemi export tevékenységeinek.

Rövid név:

DIL

Kategória:

Fejlesztő szoftver > Fordítóprogram

Fejlesztés/kibocsátás/követés:

1975-1976

Létrehozó intézmények:
Fejlesztő személyek:

Bánkfalvi Zsolt

Buzder-Lantos József

Foltényi Vilmos

Komor Tamás

Hardver/Szoftver környezet

A svéd Saab cég elsősorban repülőgép- és autógyártásról ismert, de már az 1950-es évek közepétől számtógépet is fejlesztett aerodinamikai számítások elvégzésére. 1968-ban a számítógép fejlesztés és gyártás önálló gyáregységgé vált Datasaab néven. Legsikeresebb termékei a D2 nagygép rendszer (mainframe), amelyet 1978-ban a Sperry Univac vásárolt fel, és a D5 kis (mini) gépcsalád, amelyet főleg banki terminálok vezérlésére, nagygéphez kapcsolására alkalmaztak. A saját fejlesztésű DIL tranzakció kezelő nyelvet mindkét géptípuson implementálták.

Használat

A DIL nyelven programozott, D5 vezérlésű banki terminál rendszereket és pénzkiadó automatákat mind Európában, mind az USA-ban igen széles körben használták. Legnagyobb megrendelő a skandináv takarékpénztárak közös projektje, az NTP (Nordic Terminal Project) volt.

Források

Létrehozva: 2017.02.05. 23:28
Utolsó módosítás: 2020.01.21. 22:26